Pui marinat cu sos condimentat de rosii cu iaurt
Retete cu iaurt Bucataria indiana Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui
Cina. Sambata. Arome indiene. Sosul mi-nu-nat!
Ingrediente
Pui marinat cu iaurt
4 pulpe intregi de pui (1.3 kg; sau 6 pulpe inferioare; sau 1 pui mic grill taiat in doua)
1 cutie mica de iaurt grecesc (150 gr)
1 lingura ulei
5 catei de usturoi
1 lingurita ghimbir razuit piure
1 lingurita Garam Masala (am folosit Garam Masala de la Fuchs)
1/2 lingurita chimion macinat
1/2 lingurita chili pudra
1/4 lingurita turmeric
sare, piper negru
Sos de rosii cherry cu iaurt
1 conserva rosii cherry (de 400-450 gr)
1 bucata de scortisoara (cca 2 cm)
1 foaie de dafin
3-4 pastai de cardamom verde
1 lingurita rasa ghimbir razuit piure
3 catei de usturoi
1/2 lingurita Garam Masala
1/4 lingurita chili pudra (kashmiri)
1 lingura unt
1 lingura iaurt grecesc
2 linguri ulei
sare
Garnitura
1 cana orez basmati
1 manunchi chives (ceapa verde mica)
1/2 ceapa rosie
sare
Portii: 4
- In blender/robot se pun 2 linguri generoase de iaurt si toate ingredientele pana la turmeric, inclusiv. Se mixeaza pana aveti o pasta galbuie.
- Puiul se abosoarbe cu servetele de hartie si se presara generos cu sare si piper negru. Se toarna marinata de iaurt si se maseaza peste tot. Se acopera cu folie si se da la frigider minim 4 ore.
- Scoateti carnea marinata din frigider cu 1/2 ora inainte de preparare.
- Se aseaza carnea intr-un vas termorezistent in care sa intre pe un singur strat. Se coace carnea la 220C timp de 45-55 minute (daca folisiti pulpe; sau 1 ora si 20 minute daca folositi pui intreg). Tot la 20 minute ungeti carnea cu sucul lasat in tava.
- Cat se face carnea fierbeti orezul conform instructiunilor de pe pachet. Cand e gata il strecurati, il sarati si adaugati chives tocat marunt.
- Pentru sosul de rosii: separati rosiile de susul din conserva folosid o sita. Sucul nu se va folosi in aceasta reteta, doar rosiile.
- Intr-o tigaie de aprox 24 cm diametru, incingeti 2 linguri de ulei si adaugati dafinul, cardamomul strivit cu latul cutitului ca sa expuneti semintele si scortisoara. Sotati cam 30 secunde pana miroase placut. Adaugati usturoiul strivit si piureul de ghimbir si sotati inca 30 secunde pana miroase placut.
- Adaugati rosiile, presarati sare si rasniti piper negru. Amestecati usor si apoi puneti capacul pe tigaie. Fierbeti la foc mai mic cam 15 minute. Scuturati tigaia cu miscari fata-spate din cand in cand ca sa va asigurati ca nu se arde sosul.
- Adaugati untul, chili si garam masala, scuturati tigaia sa se omogenizeze, amestecati usor daca chiar e necesar. Mai fierbeti fara capac la foc mic cam 5-10 minute. Nu lasati sosul sa devina prea uscat.
- Trageti tigaia de pe foc si dupa ce nu mai bolboroseste, adaugati ce a mai ramas in cutiade iaurt (cam 1 lingura rasa ar trebui sa mai aveti). Amestecati usor. Daca sosul de rosii a devenit prea uscat si nu se amesteca ca lumea cu iaurtul, adaugati 1 lingura de apa. Dregeti de sare.
- Asezati orezul pe un platou larg. Asezati un bol cu sosul de rosii intr-o parte. Asezati pulpele pe langa bol. Presarati pulpele cu putin chives tocat si fasii de ceapa rosie frecate cu putina sare sa se inmoaie un pic.
Pui marinat
Pui copt
Sos de rosii cherry