Salata cu somon marinat
Retete aperitive Retete cu peste si fructe de mare Retete salate
Somon marinat inspirat de noua noastra obsesie culinara de la pizzeria D'Autore. Comand des la pranz salata asta, este o salata cu zvac, foarte fresh. Potrivita pentru sezonul cald... care va veni pana la urma... nu are de ales :)
Ingrediente
Somon marinat
350 gr somon file
1 lamaie mare si zemoasa (e nevoie de 7-8 linguri suc de lamaie)
2 linguri otet (de mere sau sherry)
3 linguri ulei masline extravirgin
4 fire marar
sare, fulgi de chili, piper negru
Salata
1 capatana salata verde
4 fire ceapa verde tanara
1 fenicul mai mic
2 linguri suc de lamaie
sare
Portii: 3
- Se curata fileul de somon de piele. Cu un cutit super ascutit se taie pe latime fasii cat mai subtiri. Se aseaza fasiile pe un platou uso mai adanc, unele langa altele, dar fara sa le suprapuneti.
- Se amesteca 7-8 linguri suc de lamaie cu otetul si se toarna peste feliile de somon. Se maseaza usor cu mana ca sa ajunga lichidul peste tot. Se acopera cu folie de plastic si sa da la frigider cam 4 ore.
Verificati ca feliile de peste sa isi fi schimbat culoarea peste tot, rupeti o bucata si verificati si in interior. Peste tot trebuie sa aveti culoarea roz-deschis a somonului gatit, sa nu mai vedeti zone portocalii. Veti simti ca feliile au devenit usor mai ferme, nu mai sunt asa delicate ca si cand erau crude. Practic somonul s-a gatit in acidul sucului de lamaie si otet. Daca inca mai vedeti zone portocalii, mai masati fasiile cu lichidul de pe ele si mai lasati la frigider pana sunt marinate de tot (verificati tot la jumatate de ora de acum). - Treceti fasiile sub jet de apa, direct pe platou, trebuie doar sa se scurga lichidul in care s-au marinat. Presati apoi cu servetele de bucatarie sa absorbiti excesul de apa.
- Mutati fasiile de peste intr-un bol incapator (acum pot fi suprapuse). Presarati peste ele sare, fulgi de chili si rasniti piper negru dupa gust. Razuiti coaja de la 1/2 lamaie si adaugati mararul tocat fin. Turnati 3 linguri de ulei si amstecati. Acoperiti cu folie si pastrati la frigider pana la servire. Rezista asa cateva zile la frigider.
- Pregatiti salata doar in ziua servirii. Taiati feniculul felii cat de subtiri puteti. Presarati cu sare, masati cam 30 secunde si apoi lasati sa stea pana pregatiti restul ingredientelor.
- Taiati salata verde fasii subtiri si le asezati intr-un bol incapator. Taiati ceapa rondele si o presarati peste salata. Turnati deasupra feliile de fenicul. Presarati putina sare si apoi stropiti salata cu 2 linguri suc de lamaie. Amestecati usor.
- Adaugati somonul cu tot cu ulei peste salata si amestecati iar. Gustati de sare si suc de lamaie.
- Portionati salata in boluri sau o rasfirati pe un platou larg (pt un party cu autoservire). Serviti cu sferturi de lamaie si cu focaccia sau paine prajita.