Salata de morcovi marinati
Retete asiatice Retete cu legume Retete de post Retete salate
Dupa atata carne si ciocolata merg niste cruditati marinate, nu-i asa?
In weekend am marinat morcovi, sfecla rosie si dovlecei. Sa vedeti ce bine arata impreuna pe farfurie! O explozie de culori... si vitamine. Mai fac o tura si pun poza si cu legumele asortate.
Ingrediente
500 gr morcovi
2 catei ustroi
1 ceapa mica
4 linguri ulei
Dressing
4 linguri otet (de vin alb sau de orez; eu am folosit 2 linguri
otet de orez + 2 de vin alb)
1 lingurita sos de soia
1 lingurita ulei de susan
2 lingurite zahar
1 lingurita boia dulce
3/4 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita sare
1/4 lingurita chili
- Intr-o cescuta amestecati toate ingredientele pentru dressing.
- Curatati morcovii si taiati-i betisoare subtiri, folosind o razatoare. Nu dati morcovii pe razatoarea clasica, fiindca se vor inmuia prea tare. Ei trebui taiati julienne, pentru ca astfel isi pastreaza forma, nu lasa mult suc, deci nu se inmoaie si pot fi consumati timp de 1 saptamana.
- Striviti usturoiul si puneti-l deasupra morcovilor.
- Intr-o craticioara, incingeti uleiul si prajiti ceapa pana incepe sa se rumeneasca usor. Inclinati usor cratita astfel incat uleiul sa curga intr-o parte si turnati-l peste morcovi. Ceapa se arunca sau se foloseste la altceva.
- Turnati dressingul peste morcovi si amestecati usor cu mainile de jos in sus, pana morcovii sunt uniform acoperiti si devin luciosi.
- Se dau la frigider peste noapte.
- Nota: reteta se poate folosi pentru a marina sfecla rosie, dovlecei, ardei etc. Pentru sfecla rosie se urmeaza aceeasi reteta; pentru dovlecei, se reduce otetul, zaharul si coriandrul la jumatate (fiindca dovleceii sunt mai moi si au un gust mai fin si nu asa dulce ca si morcovii sau sfecla) si se adauga in plus putin turmenic ca sa-i coloreze in galben; dovleceii se pot servi la jumatate de ora dupa ce au fost preparati, fiindca nu au nevoie de timp sa se inmoaie.
Dressingul pentru salata
Morcovii taiati betigase cu usturoi
Morcovii cu dressing
Morcovi marinati