Salata de vara cu crutoane (Panzanella)
Retete din Italia Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple Retete salate
Acum, ca vara e pe sfarsite, am profitat de ultimele rosii de gradina sa fac o salata pe care sa o tinem minte pana anul viitor. Panzanella e o salata inventata de italieni ca sa foloseasca painea veche, asa ca pregateau salate de sezon cu crutoane de casa. Crutoanele sunt delicioase, crocante si cu gust de ulei de masline, iar cand se adauga in salate absorb sucul legumelor.
Eu am pregatit o salata de vara, avand la baza rosiile, dar se poate pregati in orice sezon, cu ce legume aveti la indemana plus aceste minunate crutoane. Si ca sa fie suta la suta o salata italiana puneti mozzarella in loc de branza de burduf, eu am primit-o de la bunica lui Radu si e mai buna decat orice branza cumparata. Iar daca nu gasiti rosii asa frumos colorate puteti pune ardei de diferite culori.
Ingrediente
4 rosii (diferite tipuri: galbene, rosii, roz)
150 gr rosii cherry
3 castraveti
1/2 ceapa rosie
3 felii franzela (veche de 1-2 zile)
cateva frunze de busuioc
3 linguri branza burduf
sare, piper
ulei masline
Portii: 2
- Se taie rosiile si castravetii bucati. Rosiile cherry se lasa intregi. Ceapa se taie solzisori. Tocam cateva frunze de busuioc. Taiem feliile de paine cuburi de 2 cm X 2 cm.
- Se incing 2-3 linguri ulei masline intr-o tigaie. Se pun cuburile de paine si se condimenteaza cu sare si piper. Se mai toarna 2 linguri de ulei peste sa fie bine acoperite. Se prajesc la foc iute cateva minute, amestecand pana se fac crocante si rumene.
- Intr-un bol se amesteca legumele pe care le condimentam cu sare, busuiocul tocat si putin ulei de masline, se pun apoi crutoanele si se sfarma deasupra branza burduf. Se amesteca usor.
- Se decoreaza cu frunze de busuioc.
Legumele
Salata de vara cu crutoane (Panzanella)