Salsa Puttanesca
Retete din Italia Retete pentru gratar Retete de Sosuri si Salsa
Are textura, aroma, culoare... e irezistibila.
Aceasta salsa iute de inspiratie italiana e potrivita pentru orice carne la gratar (pe vita - vezi aici, pulpe de pui la gratar - vezi poza mica de jos, peste, miel), pe couscous, in supe crema.
Ingrediente
3 ardei iuti rosii (cei lungi)
1 catel de usturoi
1 file de ansoa in ulei
1 lingurita capere in otet (+ 1 lingurita otet de pe ele)
2 fire patrunjel
5 frunze mari de busuioc
3-4 linguri ulei de masline extravirgin
Calorii: 450 cal
- Se incinge gratarul (pe gaz de exterior am folosit acum; dar se poate folosi si o tigaie grill de fonta incinsa la maxim). Se pun ardeii iuti pe gratar si se lasa cateva minute pe fiecare parte pana se rumenesc peste tot.
- Se lasa ardeii sa se racoreasca putin, apoi se curata de coaja, seminte si cotoare. Pulpa ardeilor se toaca marunt, marunt cu cutitul si se pune intr-un mojar.
* salsa iese foarte iute daca folositi doar ardei iuti; pentru o salsa picanta inlocuiti 2 ardei iuti cu 1/2 ardei mic kapia, copt - Peste ardei se adauga usturoiul strivit si ansoa tocata si ea. Se strivesc bine cu pistilul ca sa devina pasta.
- Intr-o craticioara/tigaie mica (cca 15-20 cm diametru) se adauga 1 lingura de ulei si pasta de ardei iute. Se soteaza, amestecand cand si cand, pana usturoiul e facut si vine un miros placut din tigaie (cca 2-3 minute).
- Se adauga caperele (daca sunt mari se pot toca), otetul si verdeturile tocate fin. Se mai da un clocot si se ia tigaia de pe foc.
- Se muta salsa in bolul de servire si se mai adauga 2-3 linguri de ulei.
* salsa e mai buna daca sta macar cateva ore, astfel aromele au timp sa se amestece
Salsa Puttanesca