Saorma vegetariana la farfurie
Retete cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete salate
Saorma fara intentie. Si vegetariana pe deasupra. Stiti cum e cand te apuci sa faci ceva si la final iti dai seama ca a iesit altceva? Cand am gustat toate elementele amestecate am realizat ca am produs o saorma vegetariana. O saorma foarte buna... intens aromata...intens orientala.... incat nu le venea sa creada nici papilelor cat de bine se combina totul. Iar zhoug... este obligatoriu!
Ingrediente
500 gr naut fiert
2 lipii libaneze
2 lingurite chimion macinat
2 lingurite coriandru macinat
1 lingurita turmeric
1 lingurita fulgi de chili
1 lingurita oregano uscat
1/2 lingurita ghimbir pudra
1/4 lingurita piper negru macinat
2 linguri seminte de susan
2 linguri ulei
Salata
4 rosii mici (roma, prunisoare)
4 castraveciori proaspeti
1 ceapa rosie medie
2 linguri ulei masline
1 lingura otet balsamic (sau sirop de rodie)
Sosuri
200 gr iaurt natural
zhoug
Portii: 4
Calorii: 429 cal / portie (calculat cu iaurt grecesc 2% si 1 lingura de zhoug per portie)
- Lipiile se aseaza in tava cuptorului una langa alta.
- Intr-un bol se amesteca nautul cu condimentele (inclusiv semintele de susan) si uleiul. Se toarna peste lipii si se niveleaza, sa fie pe un singur strat. Daca depaseste marginea lipiilor e ok, imporant e sa nu fie suprapuse, sa se poata coace uniform si repede.
- Se da tava la cuptor, la 180C, timp de 25-30 minute. E important sa le supravegheati in acest timp sa nu se arda lipiile. Cand nautul se simte usor ferm e gata.
- Scoateti nautul intr-un bol si verificati lipiile. Trebuie sa fie casante (sa se zdrobeasca usor) pana in centru. Daca inca nu e asa (uneori in mojloc raman moi), dati tava doar cu lipii la cuptor inca cateva minute, sa se coaca peste tot .
- Dupa ce nautul si lipiile s-au racorit, sfaramati lipiile cat mai marunt peste naut si amestecati. Dregeti de sare.
- Amestecati iaurtul cu putina sare si apa (adaugati treptat cate o lingura) pana iaurtul curge usor de pe lingura. Puteti folosi iaurt de baut si atunci nu veti avea nevoie de apa, puteti folosi iaurt grecesc si atunci trebuie subtiat cu vreo 5-6 linguri de apa... ajustati in functie de iaurtul ales.
- Preparati salata: tocati legumele cubulete, presarati putina sare si apoi amestecati cu uleiul si otetul balsamic.
- Asezati nautul pe platou larg. Picurati putin iaurt deasupra, cat sa arate frumos si apoi la fel zhoug. Asezati alaturi salata, iaurtul ramas si sos zhoug. Pentru asamblare in farfurie: puneti 1/4 salata pe fundul farfuriei. Presarati 1/4 din nautul cu lipie. Picurati iaurt si apoi zhoug. Serviti imediat, ca sa nu se inmoaie bucatile crocante de lipie.
Se poate lua la pachet, dar fiecare element trebuie ambalat separat (nautul cu lipie intr-un bol; salata in altul; in doua cutiute de sos portionati iaurtul si zhoug-ul).
Saorma asamblata pe farfurie (o portie luata la pachet)