Scones cu malai
Retete aluaturi Retete aperitive Retete cu branza Retete pentru Mic Dejun Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene
Painici rapide cu pepite colorate de morcov, marar si telemea. Imi place in mod deosebit adaosul de faina de porumb din ele, le da un gust special, care mi-a amintit de painea de malai pe care am mancat-o anul trecut in Zagreb. De fapt acesta a fost ingredientul care mi-a atras de la inceput atentia asupra acestei retete apartinand patiserei Maura Kilpatrick.
Ingrediente
300 gr faina alba
120 gr faina de porumb (malai fin)
1 lingurita zahar
1 lingurita cu varf sare
1 plic praf de copt (10 gr)
1/2 legatura marar
1 morcov razuit
115 gr unt rece
150 gr iaurt grecesc
2 oua
150 gr telemea (de capra)
4 linguri lapte
seminte de susan pentru decor
Bucati: 16 (+ margini)
- Se amesteca faina alba cu cea de malai (am folosit acest malai fin, nu folositi malai mai grosier pentru mamaliga), zaharul, sarea si praful de copt. Se adauga mararul tocat si morcovul razuit.
- Se pune totul intr-un robot si se adauga untul taiat cuburi. Se mixeaza scurt, cateva pulsuri doar pana untul e maruntit si amestecul arata ca pesmentul.
- Se adauga iaurtul amestecat cu 1 ou. Se mixeaza iar scurt doar pana aluatul se leaga, se aduna in jurul axului robotului. Adaugati telemeaua sfaramata si mai dati cateva pulsuri doar sa se distribuie prin aluat.
- Se transfera aluatul pe masa de lucru (data cu faina daca simtiti ca aluatul e usor lipicios) si cu mainile se aplatizeaza dandu-i forma de dreptunghi/patrat. Cu un sucitor subtire intindeti o foai de cca 3 cm grosime.
- Taiati bucati de 5 cm. Incercati sa taiati dintr-o singura miscare, sa nu treceti cutitul de mai multe ori pe aceeasi taietura.
- Mutati bucatile pe tava cuptorului acoperita cu hartie de copt. Se bate oul ramas cu laptele si se ung painicile deasupra. Daca doriti, presarati deasupra susan si/sau seminte de nigella (negrilica).
- Coaceti la 175C timp de 25 minute, pana sunt usor rumene deasupra si daca le bateti pe fund suna a gol. Lasati-le sa se raceasca complet. Sunt bune la temperatura camerei, cu un pahar de iaurt de baut. Se pastreaza foarte bine 2 zile.
Alutul rasturnat direct din robot pe masa de lucru
Aluatul usor presat ca sa se lege
Scones taiate cuburi intra la cuptor