Shish kebab
Retete de mancaruri cu carne Retete turcesti Retete cu carne de vitel sau vita
Frigarui turcesti cu carne de vita.
Reteta o am din cartea cumparata anul trecut in Bodrum. Mi-a ramas un varf dintr-un muschi de vita foarte bun, care nu mai putea fi taiat felii frumoase, asa ca l-am taiat cuburi pentru aceste frigarui. Sucul de ceapa da savoare carnii, o fragezeste si ii accentueaza gustul. In plus reduce oxidarea carnii pe perioada marinarii. E prima data cand folosesc aceasta metoda si mi-a placut foarte tare. O sa o incerc si pe bucati mari de steak.
Ingrediente
500 gr carne de vita pentru gratar (orice bucata tip "steak" sau muschi de vita)
2 cepe medii
1 lingurita sare
2 linguri ulei
1/4 lingurita pul biber (sau fulgi de chili si o priza de boia dulce)
1-2 ardei
Pentru finisat
1 /4 lamaie
1 lingura ulei masline
oregano
Bucati: 6; Portii: 2-3
- Se pun cepele taiate bucati mari cu sarea in robot sau blender si se mixeaza pana se face piure. Se stoarce apoi bine intr-un tifon pentru a colecta sucul.
- Amestecati sucul de la cepe cu uleiul si chili.
- Taiati carnea bucati de cca. 2.5 cm. Puneti-o in amestecul de mai sus, amestecati bine si lasati sa se marineze la frigider intre 1 si 2 ore.
- Taiati ardeii patratele cam de aceeasi dimensiune cu bucatile de carne. Puneti carnea pe frigarui, alternand cu bucati de ardei. Am pus 4 bucati de carne / frigaruie si mi-au iesit 6 frigarui in total.
- Lasati frigaruile sa stea 15 minute la temperatura camerei.
- Incingeti o tigaie grill (fara adaos de grasime) 5 minute la foc mare. Dati focul la mediu spre mic si asezati cate frigarui va incap, lasand distanta intre ele.
- Grillati frigaruile cate 3 minute / parte si apoi le intoarceti si pe laterale inca 30 secunde.
- Pe masura ce scoateti frigaruile pe platou, le stropiti cu suc de lamaie si le tineti acoperite cu folie de aluminiu.
- La final, cand ati terminat toate frigaruile, le stropiti cu 1 lingura de ulei de masline si le presarati cu oregano.
- Le serviti cu ardei bulgaresc pe pe gratar (pus printre frigarui), rosii taiate in doua coapte cam 2 minute pe gratarul incins dupa ce ati terminat carnea, si un glob de orez turcesc.
Taiem carnea cuburi
O marinam in suc de ceapa, ulei si chili
Frigaruile asteapta sa fie puse pe gratar
Shish kebab