Sos Adobo
Retete din Mexic si Tex-Mex Retete de Sosuri si Salsa
Acesta e doar inceputul... multe lucruri bune se pot face cu acest sos: fajitas, tacos, dip pentru chipsuri (de cartofi sau tortilla), nachos, marinarea carnii, condiment pentru supe sau tocanite.
* dupa mai multe ture, am constatat ca e mai bun folosit ca dip sau sos in ziua prepararii si a doua zi; dupa aceea se ingroasa, dar poate fi folosit in marinate si tocanite fara probleme.
Ingrediente
1 ardei kapia mare, copt (100 gr dupa coacere si curatare)
2 ardei chipotle uscati (15 gr cantariti la inceput)
2 catei de usturoi
1 1/2 lingura otet de orez (sau otet de mere)
1 lingurita zahar
1/2 lingurita oregano uscat
1 lime bio
1/4 lingurita chimion macinat
4 linguri de ulei de masline
sare
Portii: 200 gr
- Se curata ardeii uscati de cotoare si seminte. Se pun intr-o craticioara si se acopera cu 200 ml apa, se adauga otetul si zaharul. Se fierb la foc mic cu capac timp de 15 minute, apoi se stinge focul si se lasa sa stea acoperiti inca 15 minute.
- Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie mica si se caleste usturoiul taiat felii timp de 30 secunde. Se adauga ardeiul taiat bucati si se mai calesc impreuna 30 secunde.
- Se adauga in tigaie ardeiul uscat fiert (cu tot cu lichidula ramas pe el), oregano si putina sare. Se fierb fara capac timp de 5 minute.
- Se mixeaza continutul tigaii in robot (sau cu blenderul vertical) pana obtineti o crema fina, turnand incet restul de ulei. Se adauga chimionul, coaja rasa de la 1/2 lime si tot sucul lime-ului (3-4 linguri). Se mai mixeaza scurt si se drege de sare si suc de lime.