Sos de caramel si espresso
Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete de Sosuri si Salsa
Uneori maine e poimaine :) Am plecat ieri dimineata la 4 in Budapesta si am uitat sa activez reteta. Dar iat-o, e de al aceeasi Anya. Sosul e bun pe inghetata, cheesecake, pannacotta, clatite etc
Ingrediente
100 gr zahar
2 linguri miere
50 ml apa
125 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
50 ml espresso (sau cafea preparata tare)
2 linguri rom
30 gr unt
- Se infierbanta frisca, espresso si romul intr-o craticioara.
- Intr-o oala cu fund gros se pune zaharul, mirea si apa. Se fierbe la foc mic pana zaharul e dizolvat complet. Puteti amesteca de cate ori sa ajutati zaharul sa se dizolve.
- Cand incepe sa fiarba nu mai amestecati deloc si lasati pe foc pana prinde culoare placuta de zahar ars (dureaza cam 5-6 minute). Focul sa fie la mediu spre mic sa nu se arda si sa se caramelizeze egal.
- Trageti oala de pe foc si adaugati amestecul de la pct. 1. Nu stati cu fata deasupra oalei, poate sa sara caramel. Amestecati rapid cu o lingura lunga de lemn. Daca se formeza in jurul lingurii o bomboana de caramel puneti iar oala pe foc mic si continuati sa amestecati pana se dizolva, nu-i problema. Cand amestecul e omogen adaugati untul si amestecati sa se topeasca.
- Pastrati sosul intr-un borcan cu capac, la frigider. Dupa racire se va ingrosa.