Sos de rosii dulce-acrisor

Retete condimente Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa

Sos dulce-acrisor-picant din cartea Mariei Cristea Soimu. In carte se sugereaza sa fie servit langa vanat dar eu l-am facut pentru picnicuri. Este ca un fel de ketchup dulce si mi se pare foarte potrivit pentru pentru carnati la gratar sau hamburgeri. Am facut doar jumatate de portie si a iesit o cantitate destul de mare pe care am portinonat-o si congelat-o fiindca sigur o sa-l terminam pana la toamna.

Ingrediente

5 kg de rosii
1 kg ceapa
250 ml otet (de vin alb am pus)
500 gr zahar
1 lingura sare de muraturi (am pus sare grunjoasa de mare)
1 cana cu mustar
1 lingura boia iute
2 linguri boabe de mustar

  1. Se spala legumele, se curata rosiile de coditele tari si se taie felii. Se curata ceapa, se taie felii si se tine 10 min. in apa rece.
  2. Se pun legumele astfel pregatite intr-un vas smaltuit sa fiarba 2 ore.
  3. Se trage vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca 1 ora, apoi s etrec prin sita sau masina de tocat cu separator.
  4. Pasta obtinuta se pune la fiert cu restul ingredientelor. Se fierbe pana pasta are consistenta unei smantani groase (1 ora si 15 minute a durat pentru jumatate de portie; pe final cand a inceput sa se ingroase am pus deasupra vasului o sita antistropire).
  5. Se pune in borcane curate, se inchid ermetic si se sterilizeaza in bain-marie sau se acopera cu paturi pana a doua zi.
  6. Se serveste langa friptura grasa de porc, rulade de carne tocata, vanat.

Rosiile cu ceapa la fiert

Se adauga restul condimentelor

Sosul fiert

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...