Sos de rosii dulce-acrisor
Retete condimente Retete cu legume Retete de Muraturi si Conserve Retete ieftine Retete de Sosuri si Salsa
Sos dulce-acrisor-picant din cartea Mariei Cristea Soimu. In carte se sugereaza sa fie servit langa vanat dar eu l-am facut pentru picnicuri. Este ca un fel de ketchup dulce si mi se pare foarte potrivit pentru pentru carnati la gratar sau hamburgeri. Am facut doar jumatate de portie si a iesit o cantitate destul de mare pe care am portinonat-o si congelat-o fiindca sigur o sa-l terminam pana la toamna.
Ingrediente
5 kg de rosii
1 kg ceapa
250 ml otet (de vin alb am pus)
500 gr zahar
1 lingura sare de muraturi (am pus sare grunjoasa de mare)
1 cana cu mustar
1 lingura boia iute
2 linguri boabe de mustar
- Se spala legumele, se curata rosiile de coditele tari si se taie felii. Se curata ceapa, se taie felii si se tine 10 min. in apa rece.
- Se pun legumele astfel pregatite intr-un vas smaltuit sa fiarba 2 ore.
- Se trage vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca 1 ora, apoi s etrec prin sita sau masina de tocat cu separator.
- Pasta obtinuta se pune la fiert cu restul ingredientelor. Se fierbe pana pasta are consistenta unei smantani groase (1 ora si 15 minute a durat pentru jumatate de portie; pe final cand a inceput sa se ingroase am pus deasupra vasului o sita antistropire).
- Se pune in borcane curate, se inchid ermetic si se sterilizeaza in bain-marie sau se acopera cu paturi pana a doua zi.
- Se serveste langa friptura grasa de porc, rulade de carne tocata, vanat.
Rosiile cu ceapa la fiert
Se adauga restul condimentelor
Sosul fiert