Sos dulce-iute

Retete asiatice Retete condimente Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos dulce-iute

Cred ca va e familiar, e un sos pe care il puteti cumpara si de la supermarketuri, de la sectiunea cu produse internationale. Sunt niste sticle cu un continut care arata ca si cel din paharul meu si pe eticheta scrie "sweet chili sauce".

Tailandezii il folosesc ca dip (pentru pachetelele de primavara de exemplu), marinata pentru pui si fructe de mare, ca baza pentru dressingul salatelor sau in mancarurile cu sos. Americanii l-au preluat, l-au pus peste maioneza si l-au turnat peste crevetii pane. Si asa a rezultat unul din cele mai populare aperitive: creveti bang bang (simpatic nume!). Dar noi, saptamana viitoare vom prepara ceva mai sanatos, insa tot cu creveti si acest sos. Poate chiar si o salata tailandeza ;)

Ingrediente

6-8 ardei iuti uscati (sau 3 lingurite cu varf pasta de ardei iute)
2 catei usturoi (sau 1/2 lingurita usturoi granulat)
200 ml apa
50 ml otet de orez
70 gr zahar
1/2 lingura sare
1 lingura rasa amidon

  1. Daca folositi ardei iuti uscati, acestia se curata de seminte (total sau partial, in functie de cat de picant va place sa mancati). Se acopera cu apa fierbinte si se lasa 15 minute la rehidratat. Se scurg de apa si apoi se piseaza impreuna cu usturoiul, intr-un mojar cu pistil, pana devine totul o pasta.
    * eu am trisat de data asta si am folosit pasta de ardei iute cumparata si usturoi granulat fiindca nu aveam proaspat in casa; dar oricare varianta e la fel de buna
  2. Intr-o craticioara se pune la fiert apa, otetul si zaharul. Se amesteca, pe foc mic, pana zaharul e dizolvat complet.
  3. Se adauga pasta de ardei si usturoi si se fierbe la foc un pic mai mare timp de cateva minute (2-3).
  4. Se adauga amidonul dizolvat in 3 linguri de apa rece si se fierbe pana sosul incepe sa se ingroase, devine vascos (cca 1 minut).
  5. Se lasa la racit si apoi se pastreaza intr-o sticla, in frigider.

Pasta de ardei iute

Pasta de ardei iute

Sos dulce-iute

Sos dulce-iute

Comentarii (21)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 12 ani - 11 Iunie 2012 16:03  

cum sa nu fie in supermarketuri? cora, selgros, carrefour sigur au. "rice vinegar" scrie pe sticlute, la raionul cu produse internationale.
 

Todor Claudiu  acum 12 ani - 11 Iunie 2012 16:05  

in timisoara nu avem cora...eu m-am uitat la auchan, real, kaufland....dar o sa ma uit si la selgros sau carrefour...sper sa gasesc...ai mancat sos chilli de la kfc?..
 

Ioana  acum 12 ani - 11 Iunie 2012 16:09  

selgros este bine aprovizionat la capitolul ingrediente exotice. sa intrebi daca nu-l gasesti singur, fiindca sunt puse separat toate sosurile exotice... nu o sa-l gasesti la raionul cu otet.

sos chili nu am incercat. doar cel cu usturoi fiindca m-au intrebat multi vizitatori de el.
 

Todor Claudiu  acum 12 ani - 13 Iunie 2012 12:52  

eram curios sa stiu daca ai incercat sosul chilli de la KFC sa imi spui daca se aseamana cu asta al tau...cel de la KFC e beton...oricum sper sa gasesc otet din asta din orez sa pregatesc si eu sosul..
 

Ioana  acum 12 ani - 13 Iunie 2012 13:05  

nu stiu daca seamana, dar il incerc cu prima ocazie (acum ca am o scuza intemeiata ;) )
 

Ioana  acum 12 ani - 14 Iunie 2012 14:33  

azi am incercat sosul chili de la KFC si este cel de aici. sper sa faci rost de ingredientele necesare si sa-l incerci. daca folosesti pasta de ardei iute (sambal oelek) prepararea este floare la ureche.
 

claudiu  acum 12 ani - 6 Septembrie 2012 13:04  

cam cat sos iese?
 

Ioana  acum 12 ani - 6 Septembrie 2012 13:10  

vreo 300 ml. paharul care se vede in poza 2
 

Laura  acum 10 ani - 6 Septembrie 2014 11:30  

Buna Ioana. vreau sa te intreb 2 lucruri: cat timp rezista sosul la frigider? Iar al doilea...pot folosi ardei iute proaspat? Tocmai am primit cativa, frumosi, rosii, iuti :) . Daca nu, stii cumva cum ii pot usca? (na, ca te-am intrebat 3 lucruri!) . Multumesc
 

Ioana  acum 10 ani - 8 Septembrie 2014 10:29  

sosul rezista 1 saptamana sigur la frigider. teoretic cred ca tine si mai mult, dar eu nu prea pot consuma chestii care stau in frigider in borcane deschise de mai mult de o saptamana...

fa ardeii piure in robot si fierbe-o cateva minute cu apa si otetul la pasul 2, si abia apoi pune zaharul.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...