Sos pentru peste

Retete cu legume Retete rapide Retete simple Retete de Sosuri si Salsa

Reteta Sos pentru peste

Reteta este inspirata din sosul francez rouille, un sos specific zonei Provence. Acolo, sosul este servit langa orice mancare pe baza de peste, inclusiv cu celebra lor supa Bouillabaisse. Sosul este intins pe paine prajita si servit impreuna cu supa.

Sosul original contine si ou, la care se adauga restul ingredientelor si apoi ulei in fir subtire pana se face ca o maioneza. Insa din motive calorice am redus cantitatea de ulei si in loc de ou am adaugat un cartof fiert, ca baza pentru sos. Astfel, il veti putea folosi si in perioadele de post, cand este dezlegare la peste.

Ingrediente

1 ardei rosu copt
1 catel mare de usturoi
1/2 ardei iute rosu (sau fulgi de chili, vreo 6-8 rasnite)
putin sofran (sau turmenic)
50 ml ulei masline
1 cartof fainos, fiert in coaja
sare, piper

  1. Se pun in blender ardeiul copt, usturoiul, ardeiul iute si uleiul. Se mixeaza pana devine pasta fina.
  2. Se striveste cartoful pana devine un piure fin, apoi se adauga sosul de mai sus si se omogenizeaza, condimentand totul cu sare si piper. Daca e prea gros sosul, adaugati putina apa.
  3. Rezista cateva zile la frigider, intr-un borcan inchis.
  4. Se serveste rece, langa orice fel de peste fript, peste la cuptor, dressing pentru salata de peste sau supa de peste.

Comentarii (13)

 

Ultimele comentarii

adiolteau  acum 14 ani - 2 Ianuarie 2010 18:17  

sunt o mare consumatoare de peste.delicios.astept si alte sosuri pt preparatele de peste ;)
 

Lia  acum 14 ani - 2 Februarie 2010 22:26  

De ce nu ne dai si reteta originala, cea cu ou in loc de cartof?
 

Ioana  acum 14 ani - 3 Februarie 2010 10:53  

ba da, e destul de simpla si in varianta originala. rouille insemana "rugina" in franceza, a primit numele acesta din cauza culorii sosului.

un galbenus+putin mustar+3 catei usturoi stiviti se freaca bine. apoi adaugi cca 250-300 ml ulei, in fir subtire pana faci o maioneza consistenta.

mixezi o priza de sofran+1 ardei rosu copt (sau in alte variante se pune fie pasta de rosii, fie boia dulce, poti sa incerci si aceste variante)+1 ardei iute+2-3 linguri supa de peste pana devine pasta si o adaugi peste maioneza cu usturoi. si gata sosul "rugina".
 

marina  acum 14 ani - 5 Februarie 2010 10:36  

Ma bucur sa gasesc lucruri noi. Auzisem de aceasta reteta dar niciodata nu am preparat-o: Iar azi eram intr-un impas : ce fel de sos sa pregatesc alaturi de peste. Cu cativa ani in urma am avut ocazia sa gust o sumadenie de bucate gatite in stil frantuzesc siacest sos tare mi-a placut, aduce cumva cu sosul aioli dar nu se compara. Multumesc pentru idei si ma bucur ca '' te-am descoperit ''.
 

Lia  acum 14 ani - 7 Februarie 2010 13:33  

Multumesc, o sa-l incerc. Sunt mereu in pana de idei. Imi place cum ies retetele tale. :)
 

Lia  acum 14 ani - 28 Februarie 2010 12:47  

Am dat-o in bara cu sosul, cel in varianta de post. Am copt frumos ardeiul, am fiert cartoful, am fost fericita ca am gasi sofran. Am amestecat primele ingrediente in blender si avea un gust excelent. Am pus sofranul si s-a facut amar, amar... Am pus si cartoful in speranta ca se rezolva, dar sosul era cumplit de amar. L-am aruncat si am mancat pestele fara sos. Ce mi-a scapat?
 

Ioana  acum 14 ani - 28 Februarie 2010 13:13  

cat sofran ai pus? trebuie doar putin, cateva firicele. doar daca folosesti prea mult devine amara mancarea.
 

Lia  acum 14 ani - 14 Martie 2010 21:10  

Nu am pus mult. Tot plicul avea doar 0,14 g. Ditamai plicul de condimente avea inauntru un plic mic, mic cu cateva firicele de sofran. Am folosit cam jumatate, mi s-a parut putin. E prima data cand am am avut de a face cu acest condiment si nu am stiut cum sa-l folosesc. Oricum, gustul nu m-a impresionat. Aroma e inexistenta, nu e decat un amar intens.
 

Carmen  acum 14 ani - 19 Septembrie 2010 09:23  

La reteta originala, nu se poate folosi maioneza in locul oului frecat cu ulei?
 

Ioana  acum 14 ani - 20 Septembrie 2010 10:07  

te referi la maioneza cumparata? se poate folosi, daca-ti place gustul.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...