Sos pentru peste

Retete cu legume Retete rapide Retete simple Retete de Sosuri si Salsa

Reteta este inspirata din sosul francez rouille, un sos specific zonei Provence. Acolo, sosul este servit langa orice mancare pe baza de peste, inclusiv cu celebra lor supa Bouillabaisse. Sosul este intins pe paine prajita si servit impreuna cu supa.

Sosul original contine si ou, la care se adauga restul ingredientelor si apoi ulei in fir subtire pana se face ca o maioneza. Insa din motive calorice am redus cantitatea de ulei si in loc de ou am adaugat un cartof fiert, ca baza pentru sos. Astfel, il veti putea folosi si in perioadele de post, cand este dezlegare la peste.

Ingrediente

1 ardei rosu copt
1 catel mare de usturoi
1/2 ardei iute rosu (sau fulgi de chili, vreo 6-8 rasnite)
putin sofran (sau turmenic)
50 ml ulei masline
1 cartof fainos, fiert in coaja
sare, piper

  1. Se pun in blender ardeiul copt, usturoiul, ardeiul iute si uleiul. Se mixeaza pana devine pasta fina.
  2. Se striveste cartoful pana devine un piure fin, apoi se adauga sosul de mai sus si se omogenizeaza, condimentand totul cu sare si piper. Daca e prea gros sosul, adaugati putina apa.
  3. Rezista cateva zile la frigider, intr-un borcan inchis.
  4. Se serveste rece, langa orice fel de peste fript, peste la cuptor, dressing pentru salata de peste sau supa de peste.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...