Sos piri-piri

Retete cu legume Retete portugheze Retete de post Retete pentru gratar Retete rapide Retete simple Retete de Sosuri si Salsa

Nu am folosit ardei super iuti piri-piri (ardei foarte iuti, mici si rosii), ci din cei lungi care se gasesc la noi la orice aprozar (cred ca ardei iuti bulgaresti se numesc), dar iuteala sosului nici nu trebuia sa fie mai tare dupa gustul meu. Sosuletul este bun servit pe orice carne facuta la gratar sau la cuptor, sau peste niste oua fierte sau oua ochiuri. Si sigur veti gasi si alte intrebuintari, pentru ca este genul de sos dupa care-ti lingi degetele. Veti vedea dupa ce-l terminati, ca degetele nu vor putea sta departe de el.

Reteta este originara din estul Africii (Mozambic), insa a fost adusa si popularizata in Europa de portughezi.

Ingrediente

3 ardei iuti rosii
1 lingura rasa pasta de ardei (sau 1/3 ardei gras rosu)
1 lingurita ghimbir data pe razatoarea mica
1 lingurita sare
1 ligurita boia dulce
1/2 lingurita usturoi granulat (sau 2 catei usturoi)
1/4 lingurita chimion (cumin) sau 1 lingurita oregano uscat
100 ml ulei
50 ml suc de lamaie (sucul de la 1 lamaie)
1/2 lingura otet alb
2 linguri wiskey

  1. Se curata ardeii iuti de samburi. Daca doriti sosul mai picant puteti lasa cativa atasati de nervuri.
    * ardeii iuti folositi de mine sunt mediu-iuti, daca doriti sosul extra-picant puteti adauga si un ardei iute uscat, din cel mic si foarte foarte iute.
  2. Se pun toate ingredintele in blender si se mixeaza bine, pana obtineti o pasta.
  3. Se pastreaza intr-o sticla.

Ardei iuti

Creveti dati cu sare si piper, prajiti 4 minute intr-o tigaie si stropiti cu sos piri-piri

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...