Stir fry de porc cu busuioc
Retete asiatice Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete fara gluten Retete rapide
Azi facem iar o mica excursie in Tailanda cu o mancare traditionala la fel de populara ca si Pad Thai. Fiindca e o reteta rapida, Pad Kra Pao este preferata standurilor cu mancare stradala. Si este atat de iubita in Tailanda inca o consuma si la micul dejun.
Ingrediente
250 gr ceafa de porc (tocata cubulete cat mai mici sau tocata in masina; dupa cateva teste, preferata mea e varianta cubuletelor; se poate inlocui cu carne de vita sau pui)
1 ceapa medie (cca 50 gr)
frunze de busuioc
Pasta aromatica
3 catei de usturoi
1 ardei iute rosu (mare)
10 gr patrunjel (jumatate de legatura mica)
5 gr frunze de busuioc (de la 2 fire de busuioc; tailandez daca aveti; eu am folosit busuioc italian)
3 linguri ulei neutru (floarea soarelui, avocado, samburi de struguri)
sare
Sos
1 lingura sos de peste (Fish sauce)
1 lingura sos de stridii (Oyster sauce)
1 lingura sos de soia sarat
1 varf cutit 5 arome chinezesti (5 spices)
2 linguri apa
Portii: 2
- Pregatiti pasta aromatica mixand totul cu blenderul vertical sau intr-un robot mic.
- Amestecati ingredientele pentru sos intr-o cescuta. Daca aveti busuioc tailandez nu mai adaugati 5 spices in sos, busuiocul tailanez are aroma de anason. Fiindca eu am folosit busuioc italian, am suplinit aceasta aroma folosind 5 spices.
- Taiati ceapa felii subtiri.
- Incingeti bine o tigaie/wok larg (cca 25-28 cm) si adaugati doar putin ulei, cat sa fie unsa. Cand e incinsa, adaugati carnea si sotati la foc mare, amestecand des doar pana carena isi schimba peste tot culoarea si nu se mai vede roz. Scoateti carnea din tigaie.
- Adaugati ceapa si continuati sa sotati la foc mare amestecand des doar 1-2 minute, pana ceapa incepe sa miroasa dulceag si are cateva pete rumene ici colo (nu trebuie sa se inmoaie). Scoateti ceapa peste carne.
- Adaugati pasta aromatica in tigaia incinsa si sotati la foc mediu doar pana uleiul se separa pe margini (nu dureaza mult, cam 1 minut).
- Adaugati carnea cu tot cu sucul lasat si ceapa peste pasta aromatica. Amestecati la foc mediu inca 1 minut, sa se imbibe carnea de arome.
- Adaugati sosul si sotati inca 1 minut sa se reduca putin din sos. Gustati de sare, dar probabil nu va mai fi nevoie, sosurile sunt destul de sarate.
- Trageti tigaia de pe foc si lasati sa se racoreasca putin, apoi adaugati cate frunze de busuioc doriti.
- Serviti cald, pe orez simplu (fierbeti 50 gr de persoana), castraveti, ceapa verde si neaparat cu un ou ochi moale per portie deasupra.