T-bone la tigaie cu unt si usturoi
Retete de mancaruri cu carne Retete rapide Retete pentru Valentine's Day si Dragobete Retete cu carne de vitel sau vita
T-bone pentru doi! Nu numai ca dintr-o bucata iese cantitatea ideala pentru doua persoane, dar avem si doua tipuri de carne in acest steak. Asa se vor bucura si cei care adora aroma mai intensa a carnii de vita si cei care iubesc fragezimea si gustul delicat al muschiuletului. Nu credeti ca este perfecta aceasta bucata de carne?
Ingrediente
1 T-bone de aprox 2.5 cm grosime (cantareste in jur de 650 gr)
35 gr unt
2 catei mari de usturoi
1/4 lingurita piment d'espelette (sau alt tip de fulgi de chili)
1 fir bogat cimbru (sau cimbrisor)
sare, piper negru
Portii: 2
- Pt aceasta tehnica rapida se alege un steak cam de 2.5 -3 cm grosime. Daca e mai subtire se va face prea repede carnea, dar langa os va ramane nefacut, iar daca e mai gros avem nevoie de alta tehnica de gatit.
Un T-bone contine doua tipuri de carne (vezi prima poza de jos cu explicatii):
- intr-o parte a osului e o bucata mai mica si mai rotunda, acesta e muschiulet (cea mai frageda bucata din vita)
- in cealalta parte e o bucata mai mare si marmorata cu grasime, inclusiv mai multa grasime pe exterior; acesta este antricotul
Daca bucata de muschiulet e mai mare si intreaga, T-bone-ul se numeste Porterhouse. Ce am gatit acum e de fapt un Porterhouse.
Fiind doua bucati diferite de carne se va comporta usor diferit la gatit in sensul ca muschiuletul se va face mai repede decat antricotul. Daca lasati steakul intreg in tigaie pana la final veti avea antricotul facut medium-rare, iar muschiuletul medium. Daca vreti si muschiuletul mai rare va trebui sa-l taiati de pe os putin inainte si sa mai lasati restul in tigaie.
In aceasta reteta am lasat totul in tigaie pana la final. Daca il faceam pe gratar, decupam muschiuletul mai repede. - Teoria e mai complicata, practica mult mai simpla :)
Scoatem steakul din frigider si il presaram generos cu sare pe ambele parti. - Punem pe foc mediu spre mic o tigaie de fonta sau antiaderenta. Luam steakul si il tinem cu mana in tigaie pe partea cu grasimea (marginea laterala de la antricot; vezi in poza 1 si 2). Va trebui sa-l tineti cu mana in aceasta pozitie pana se topeste putina grasime in tigaie si marginea se rumeneste. Va dura undeva la 3-5 minute.
- Cand aveti destula grasime cat tigaia sa fie unsa peste tot, asezati steakul culcat pe o parte. Prajiti la foc mediu timp de 1 minut. Intoarceti si lasati 1 minut si pe cealalta parte.
Repetati inca o data cate 1 minut / parte. Deci pana acum steakul a stat 2 minute / parte in total. - Intoarceti iar si adaugati untul bucati in jurul steakului. Scuturati tigaia cu miscari spate-fata astfel incat untul care se topeste sa ajunga si dedesubt si sa nu se arda. Daca vi se pare ca tigaia e prea incinsa dati focul la mai mic. Prajiti asa 30 secunde.
- Intoarceti si mai prajiti 30 secunde si pe a doua parte.
- Inclinati usor tigaia astfel incat untul sa se scurga intr-o parte. Adaugati usturoiul strivit, chili si firul de cimbru in unt. Scuturati tigaia sa se amestece bine. Prajiti asa, cu arome, inca 30 secunde, timp in care cu o lingura stropiti si partea de sus a steakului cu untul aromat (tineti tigaia usor inclinata ca sa puteti lua untul).
- Scoateti imediat steakul din tigaie si il lasati sa stea 2-3 minute inainte de a-l taia. Daca doriti puneti o bucatica de unt deasupra cand il duceti la masa.
- Decupati carnea de pe os. Taiati fiecare bucata felii subtiri, tinand cutitul perpendicular pe fibra. Daca doriti, puteti pune bucatile separat (cele de antricot si muschiulet) sau le puteti amesteca.
- Stropiti feliile de carne cu sos din tigaie si apoi rasniti sare si piper negru. Serviti imediat.
T-Bone
Se prajeste pe partea cu grasimea pana se topeste
Se prajeste cate 1 minut per parte (de doua ori)
Se adauga untul si apoi aromele
Felii