Taietei de orez cu sos cremos de susan si carne aromata cu arahide
Retete asiatice Retete de mancaruri cu carne Retete cu paste Retete fara gluten Retete rapide
O reteta super rapida, dar la final arata ca si cand as fi muncit foarte mult la ea. Timpul de gatire e mic, doar trebuie sa sotati carnea si sa opariti taieteii, fiindca sosul se prepara la rece. Atata carnea, cat si sosul se pot prepara din timp. Este si o reteta usor scalabila, mai ales ca taieteii de orez vin gata portionati in ambalajul lor. Puteti pregati la fel de usor o portie sau 4 portii.
Ingrediente
125 gr taietei lati de orez
2 maini frunze de spanac
sare
Carne aromata cu arahide
150 gr carne tocata mixta vita-porc (sau doar vita)
1 lingura cu varf arahide prajite (cu sau fara sare; 25 gr)
1 lingurita cu varf ghimbir razuit fin/pasta
2 lingurite sos de soia (slab sarat am folosit)
1 lingurita otet de orez
1/4 lingurita zahar
1/4 lingurita five-spices chinezesc (condiment 5 arome chinezesti)
1 lingura ulei
sare, piper negru, chili
Sos cremos de susan
2 catei de usturoi
1 lingura pasta de susan (tahini; 25 gr)
2 lingurite cu varf pasta de ardei iute (preferabil ardei iute macinat iun ulei; incercati sa luati cat mai mult ulei; 30-35 gr)
2 linguri sos de soia
1 lingura otet de orez
1 lingurita ulei de susan
1/4 lingurita zahar
sare
Portii: 2
- Se incepe cu prepararea sosului. Intr-un mojar se piseaza bine cateii de usturoi cu sare pana devin pasta. Se adauga restul ingredientelor si se mixeaza bine. Se drege de sare. Se lasa sa stea pana e nevoie de el, chiar devine mai bun daca sta. Se poate pregati din timp si se pastreaza la frigider.
- Pentru carne, se incinge bine o tigaie/wok cat mai larga (macar 28-30 cm). Se adauga uleiul si apoi ghimbirul. Se amesteca doar se amesteca in ulei, apoi imediat se pune carnea. Se continua gatirea carnii la foc mare, amestecand mereu si apasand pe carne sa se desfaca bucatele cat mai mici (sa nu ramana cocoloase mari). In timp ce amestecati, presarati sare si rasniti piper negru. Sotati asa, pana carnea se rumeneste placut, apoi adaugati sosul de soia, oretul, zaharul, condimentul chinezesc si 1/4 lingurita de chili (optional; daca va place mancarea foarte picanta). Continuati sa sotati pana carnea arata inchisa la culoare, inca vreo 30 secunde.
* si carnea poate fi pregatita din timp si pastrata la frigider; se va reincalzi inainte de folosise - Arahidele se strivesc intr-un mojar pana se maruntesc putin. Se amesteca cu carnea.
- Cand doriti sa serviti, mai trebuie doar sa fierbeti taietetii. Aduceti la fierbere multa apa cu sare. Cand clocoteste, adaugati taieteii (de obicei vin portionati in gramajoare de 50-65 gr; eu am folosit 2 gramajoare de 65 gr). Puneti capacul, fierbeti timp de 2-3 minute, apoi opriti focul. Lasati taieteii sa se faca in apa fierbinte inca 5 minute. In ultimul minut, adaugati spanacul in oala si amestecati. Lasati cu capac pana se scurg cele 5 minute.
- Adaugati 2-3 linguri din apa fierbinte de pe taietei peste sosul cremos si omogenizati (sosul trebuie sa fie subtirel, sa nu fie gros/cleios).
- Scurgeti bine taieteii cu sapanc, ii puneti inapoi in oala fierbinte si adaugati sosul cremos peste ei. Amestecati bine, pana se omogenizeaza. Gustati neaparat de sare.
- Puneti cate 1/4 din carnea cu arahide pe fundul a doua boluri largi. Impartiti apoi taieteii in cele doua boluri. Presarati deasupra restul de carne tocata cu arahide. Decorati cu ceapa verde daca doriti. Serviti imediat.