Tarta cu piersici

Retete desert Retete cu fructe Retete lact-ovo-vegetariene

Cu toate ca erau 25 de grade in bucataria mea, am reusit sa fac o crusta perfecta pentru aceasta tarta cu piersici dupa instructiunile pretioase ale lui Judy Rodgers, un cunoscut chef in USA. Crusta are o consistenta similara aluatului foietaj, dar mult mai buna fiindca e facuta doar cu unt. Puteti sa o umpleti cu orice fructe de sezon gasiti. Azi a fost randul tartei cu piersici.

In aluat intr-adevar nu se pune zahar, nu e o omisiune a mea, se pare ca zaharul absoarbe umezeala si atunci crusta nu ar mai iesi asa crocanta. Puteti folosi crusta si pentru tarte sarate (cu ceapa, rosii, ciuperci etc.)

Ingrediente

125 gr faina alba
115 gr unt rece
5 linguri apa rece
4 piersici (cca 500 gr; coapte, dar nu foarte moi)
4 linguri zahar
1 plic zahar vanilat (bourbon de la Dr. Oetker)
1 priza sare

Portii: 4-6; tarta de 26 cm diametru

  1. Nota: Untul si apa se dau la frigider cu cca 15 minute inainte de a incepe prepararea aluatului pentru a va asigura ca sunt foarte reci. La fiecare pas al retetei lucrati cat de repede puteti ca sa nu se inmoaie untul si cu mainile racite.
  2. Se aseaza faina intr-un bol, daca e posibil unul mai larg la baza.
  3. Untul se taie felii, apoi fiecare felie se ia intre degete (ideal ar fi sa va raciti mainile sub jet de apa rece inainte) si se apasa pana se rupe untul bucati. Veti obtine astfel "fulgi" de unt.
  4. Se toarna apa pe margine bolului, de jur imprejur.
  5. Incepeti sa formati aluatul astfel: bagati palma sub faina, aduceti deasupra untului si apasati cu podul palmei. Rotiti bolul si faceti aceasta miscare pana cand toata faina este "lipita" de unt. Sub nicio forma nu framantati aluatul ca si cel de paine, chiar daca sunteti tentati. Vrem ca bucatile de unt sa ramana intregi in aluat si pe aceesi directie. Nu trebuie sa obtinem un aluat omogen sau fin (vezi poza 2), cand faina din bol e "lipita" de unt aluatul nostru e gata, chiar daca nu pare ;) Invartiti aluatul in folie si dati la frigider pentru 30 minute.
  6. Presarati pe masa de lucru (eu am folosit hartie de copt) putina faina. Intindeti aluatul sub forma de dretunghi, la o grosime usor mai mica decat un deget, cu latura mai mare inspre voi. Impachetati aluatul in 3, aducand marginle laterale (cele scurte) catre centru. Intindeti iar aluatul dreptunghi, de data asta cu latura scurta catre voi. Impachetati iar aluatul in 3, aducand marginile scurte catre centru (vezi pozele 4, 5, 6). Alautul e usor lipicios cand se incalzeste, dar daca faceti aceste intinderi si plieri foarte repede nu se va lipi prea tare. Dati sucitorul cu faina de cate ori e necesar.
  7. Impachetati aluatul iar in folie si dati la frigider pentru 20 minute. Curatati masa de lucru in cazul in care aluatul s-a lipit un pic.
  8. Repetati pasul 6 si 7 inca o data.
    * Important: in acest moment puteti congela aluatul; cand doriti sa-l folositi doar il scoateti din congelator, il puneti in frigider pana e decongelat complet, apoi continuati cu pasii de mai jos; daca e usor cam tare si crapa cand il intindeti lasati-l cateva minute la temp. camerei pana devine flexibil
  9. Presarati pe o hartie de copt noua un pic de faina. Intindeti pe ea o foaie circulara de cca 30 cm diametru (daca aluatul incepe sa se lipeasca un pic de sucitor, dati foaia asa cum e la frigider 10 minute si continuati apoi intinderea). Cand aluatul e intins subtirel introduceti o tava sub el si dati-l la frigider alte 20 minute.
  10. Pregatiti piersicile: spalati-le bine sub jet de apa pana mege pufuletul de pe coaja. Taiati-le cam in 8-10 felii fiecare. Presarati-le sare, apoi cu 3 linguri de zahar si zaharul vanilat si amestecati cu mainile pana sunt acoperite de zahar.
  11. Asezati feliile de piersici pe foaia intinsa, lasand o margine de cca 5 cm. Ridicati marginile peste fructe, avand grija sa nu rupeti aluatul. Presarati inca o lingura de zahar desupra piersicilor.
  12. Dati tarta cu piersici la cuptorul preincalzit la 220C pentru 45 minute, pana margine e usor rumena.
    * daca piersicile de deasupra sunt usor uscate, folosind o pensula de silicon ungeti-le cu siropul de sub ele, vor deveni instant lucioase ca si piersicile de dedesubt
  13. Lasati tarta sa se racoreasca apoi serviti. E mai buna servita in timp de 1 ora de cand a fost preparata. E buna si a doua zi, dar crusta se inmoaie un pic.

Faina cu untul facut "fulgi"

Aluatul dupa framantare

In folie il dam la frigider 30 minute

Prima intindere si impaturat in trei

A doua intindere

Impaturat iar in trei

Intindem foaia pentru tarta

Pregatim piersicile

Punem piersicile pe foaia de aluat

Ridicam marginile

Tarta coapta

Tarta cu piersici

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...