Terina de dovlecei
Retete garnituri Retete cu legume Retete de Pasti Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Cei care m-ati urmarit pe twitter stiti ca in ultima vreme am mers des la degustari de vinuri. Una dintre degustari a inclus si potrivirea de mancaruri la vinurile respective. Vinurile au fost bune, dar mancarea a fost cea care m-a impresionat si inspirat. Unul dintre cele 9 feluri servite a avut pe post de garnitura aceasta terina de dovlecei foarte "light". Langa ce a fost servita si cu ce vin se potriveste aflati maine.
Ideal ar fi sa fie servita in ziua in care a fost preparata, fara sa stea la frigider.
Ingrediente
2 dovlecei mici si tineri
putin pesto genovese
putin parmezan razuit fin (cca 1 lingura)
2 linguri ulei
sare
- Se taie dovleceii felii subtiri, dar nu chiar ca pentru chipsuri, sa aiba cativa mm grosime. Daca folositi razatoarea Borner, setati-o la nivelul de mijloc pentru grosime.
* pentru un efect mai dramatic puteti folosi dovlecei cu coaja verde inchis - Se toarna uleiul peste dovlecel si se amesteca sa fie bine acoperite feliile.
- Se incinge tigaia grill cam 3-5 minute la foc mare (fara adaos de grasime).
- Se da focul la mediu spre mic sub tigaie si se pun feliile de dovlecei in ea. Se grilleaza 1 minut pe o parte, apoi se intorc si se mai lasa 1 minut. Dovleceii trebuie facuti doar pe jumatate, sa ramana "al dente". Daca gustati o felie veti simti ca nu e facut de tot, insa veti simti si ca dovlecelul a inceput sa fie usor dulceag dupa ce a fost prajit.
* grillati dovleceii in ture, pana ii terminati - Presarati sare peste dovlecei. Gustati unul ca sa fiti siguri ca sunt suficienti de sarati.
- Se aseaza feliile calde de dovlecei intr-o forma (rotunda sau patrata, cum doriti si ce aveti la indemana; chiar si o forma de chec mai mica e buna). Straturile de dovlecei trebuie sa fie cat mai compacte, sa umpleti cat puteti golurile. Puteti taia feliile de dovlecei astfel incat sa se potriveasca mai usor in forma. Tot al treilea strat de dovlecel va fi uns cu putin pesto (folositi o pensula si pensulati doar putin pesto, cat sa dea o usoara aroma) si fiecare strat va fi presarat cu putin parmezan. Daca doriti, puteti sa presarati doar parmezanul aromat preparat dupa reteta de aici si atunci nu mai folositi pesto.
* forma folosita de mine are 12 cm diametru si 6 cm inaltime - Cand ati umplut forma sau ati terminat dovleceii, asezati o folie de plastic peste ea si apasati usor cu mana ca sa se aseze si sa se compacteze dovleceii in forma. Asezati deasupra lor o alta forma similara si apoi o greutate (eu am pus doua conserve) ca sa apese straturile si sa ajute la compactarea lor. Asezati forma intr-o farfurie, fiindca e posibil sa iasa sucul dovleceilor din ea. Lasati sa stea asa macar 1 ora, la temperatura camerei sau dati la frigider daca o veti servi a doua zi.
- Se serveste taiata felii, la temperatura camerei sau usor incalzita.
Dovleceii facuti pe gratar
Dovleceii in straturi in forma, presarati cu parmezan
Acoperim cu folie
Asezam deasupra o greutate
Rasturnam