Tocanita de vita in stil grecesc
Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de vitel sau vita
Slow, slow food :)
Stifado este tocanita greceasca cu mult arpagic. In weekend am pregatit acest stifado de vita, cu mici adaptari (am folosit coaste de vita si ceapa normala in loc de arpagic). A rezultat o tocanita aromata, dulce-acrisoara (dulce de la condimente si ceapa caramelizata si acrisoara de la otet si rosii). Se face la foc mic, mic, pana carnea se topeste in gura =P~ Este o simfonie de arome.
Am folosit doua coaste de vita super carnoase din soiul Black Angus (crescute in Sibiu, fara hormoni si alte chestii artificiale, doar cu iarba!), erau programate pentru o supa de vita, dar pana la urma mi-am dorit ceva mai aromat si am facut tocanita.
Ingrediente
700 gr carne de vita pentru tocanita (am folosit 2 coaste de vita cu os de 350 gr fiecare)
3 cepe (aprox 350 gr)
1 lingura cu varf pasta de rosii
2 linguri otet de vin rosu
150 ml vin rosu sec
2 rosii din conserva + 2 linguri suc de pe ele
4 catei de usturoi
3 foi de dafin
10 boabe ienibahar
4 cuisoare
1 lingurita oregano uscat
2 prize scoartisoara macinata
sare, piper negru
2 linguri ulei
Portii: 4-5
- Daca folositi carne macra fara os, taiati-o cuburi mari. Daca folositi coaste, le lasati intregi.
- Puneti uleiul intr-o tigaie larga si incingeti-l bine. Adaugati carnea si rumeniti-o bine pe toate partile. Trageti tigaia de pe foc si adaugati usturoiul strivit si amestecati rapid pana canea e toata data prin usturoi si acesta incepe sa miroasa placut.
- Scurgeti grasimea din tigaie intr-o cescuta, iar carnea cu usturoi mutati-o in oala in care veti fierbe tocanita.
- Stergeti tigaia de usturoi si alte depuneri cu un servetel de hartie si turnati grasimea la loc in tigaie. Adaugati ceapa tocata marunt si caliti-o la foc mic pana devine aurie si are un miros dulceag (cca 15 minute). Amestecati din cand in cand in ea.
- Adaugati pasta de rosii si mai caliti, tot la foc mic, inca 5 minute, ca sa se caramelizeze un pic pasta.
- Adaugati condimentele (ienibahar, foi dafin, cuisoare, oregano, scortisoara) si amestecati. Stingeti ceapa cu otet si apoi cu vin. Aduceti la fierbere.
- Turnati acest amestec de ceapa peste carnea din oala. Adaugati si rosiile strivite cu furculita, impreuna cu sucul lor. Scuturati bine oala sa se aseza continutul in ea. Acoperiti cu 3 cani de apa. Condimentati cu sare si piper negru.
- Aduceti la fierbere, dati focul la mic (tocanita doar sa bolboroseasca usor!!!) si fierbeti cu capacul pus pe jumatate timp de 2 ore. Acum, daca carnea a fost mai grasa, puteti degresa tocanita, adunand grasimea de la suprafata cu o lingura. De asemenea gustati tocanita si daca sosul e putin acid, adaugati 1-2 prize de zahar.
- Dupa 2 ore luati capacul si mai fierbeti tot la foc mic inca 1 ora. Verificati carnea, ar trebui sa fie moale (sa cada de pe os daca e cazul si furculita sa intre foarte usor in ea, pur si simlu sa se desfaca fasii). Daca nu e inca asa, mai lasati la fiert cu capac (daca a scazut sosul prea tare) pana carnea e super moale. Mie, in 3 ore, carnea era gata fiarta. Daca ati folosit coaste, la final scoateti carnea din oala si scoateti oasele. Carnea o curatati de grasime daca e cazul si ori o puneti intreaga inapoi in sos, ori o rupeti bucati.
- Se serveste cu orez sau orzo, cu piure de cartofi, mamaliguta sau doar cu paine proaspata. Este buna reincalzita.
Coaste de vita
Rumenim carnea
Calim ceapa indelung
Adaugam pasta de rosii si o calim 5 minute
Stingem ceapa cu otet si vin
Totul in oala
Acoperim cu apa
Dupa 2 ore de fiert
Dupa 3 ore de fiert
Carnea e super moale