Vinete, dovlecei si rosii cherry in stil sicilian

Retete din Italia Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete de post Retete ieftine

Ghiveci de legume sicilian preparat in stilul meu. Inspirat din caponata siciliana, contine legume proaspete din piata intr-un sos dulce-acrisor-picant. Desi se obisnuieste sa fie servit langa peste, e bun si simplu sau langa carne de pui.

Ingrediente

1 vanata mare (cca 700 gr)
1 dovlecel mic (cca 300 gr)
300 gr rosii cherry
1 ceapa mica (cca 50 gr)
2 catei de usturoi
2 lingurite cu varf capere in otet (cca 30 gr; + 2-3 lingurite otet de pe ele)
10 masline verzi (cca 30 gr)
1 lingura pasta de rosii
1 lingurita zahar
4 linguri ulei
1 lingurita crema de otet balsamic
6 linguri apa
busuioc
sare, piper negru, fulgi de chili (peperoncino)

Portii: 3

  1. Vanata si dovlecelul se taie cuburi de cca 1.5 cm. Se stropesc cu putin ulei, se presara cu sare si piper negru si se amesteca bine. Se aseaza in tava cuptorului (cu hartie de copt pe fund) si se coc la 200C timp de 20 minute.
  2. In acest timp se taie rosiile cherry in doua. Se amesteca pasta de rosii cu zaharul, 2 linguri de ulei si 3 linguri de apa. Se toarna peste rosii si se amesteca.
  3. Se dizolva crema de otet balsamic in 3 linguri de apa.
  4. Intr-o cratita mai larga se incing 2 linguri de ulei si se caleste ceapa tocata marunt pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 30 secunde.
  5. Se adauga rosiile, avand grija sa fie toate cu taietura in jos. Se presara cu sare, piper negru si chili si se fierbe la foc mic timp de 5 minute, scuturand cratita de cateva ori, cu miscari fata-spate.
  6. Se adauga otetul balsamic si se mai fierbe 1 minut.
  7. Se trage cratita de pe foc si se adauga caperele, otetul de pe ele si maslinele taiate bucati. Se amesteca.
  8. Se adauga vinetele si dovleceii copti si se amesteca totul usor, pana se acopera uniform de sos. Se drege mancarea de sare si otet (adaugati otet de pe capere daca vi se pare prea dulce).
  9. Se serveste calduta sau la temp. camerei, cu paine prajita, o bucata de burrata (sau mozzarella fresca) si frunze de busuioc.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...