Vinete Parmigiana
Retete cu branza Retete din Italia Retete cu legume Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
Incepem saptamana in forta, cu o reteta italiana cunoscuta. E floare la ureche, singura provocare e alegerea vinetelor. Aveti grija sa fie proaspete si fara samburi.
Ingrediente
2 vinete mici
30 gr parmezan razuit
300 gr mozzarella razuita
6 fire busuioc
6 linguri ulei masline
putin ulei cu gust neutru (pentru uns vinetele)
Sos de rosii
3 rosii coapte (mai marisoare)
4 catei usturoi
3 fire busuioc
1 lingura ulei
sare, piper, zahar
Portii: 2-3
- Pregatim sosul de rosii: Rosiile se dau pe razatoare. In uleiul caldut calim usturoiul strivit. Cand incepe sa miroasa adaugam pulpa rosiilor, sare, piper si putin zahar. Lasam sa fiarba la foc mediu timp de 35-45 minute, pana sosul scade. In ultimele minute adaugam busuiocl tocat. Se gusta de sare si zahar. Se mixeaza apoi in blender pentru a deveni mai fin.
* sosul de rosii poate fi pregatit cu o zi inainte
** puteti folosi rosii din conserva pentru sos, dar atunci timpul de fierbere va fi mai mic, cam 5-10 minute
*** va iesi mai mult sos de rosii decat este necesar pentru 2 portii, dar restul poate fi folosit la pizza, peste paste sau gnocchi. - Se freaca intr-un mojar cele 6 frunze de busuioc cu putina sare mare pana sunt strivite bine. Se adauga apoi uleiul de masline.
- Vinetele se taie felii de cca. 0.5 cm (pe lungime daca folositi un vas mare, sau rondele daca folositi vase individuale). Se presara cu sare pe ambele parti si se lasa la scurs pe servetele de hartie, macar 15 minute. Se ung cu ulei neutru pe ambele parti folosind o pensula.
- Se incinge bine o tigaie grill. Se prajesc feliile de vinete cate 5 minute pe ambele parti. Se scot pe o farfurie si se ung pe deasupra cu sos de busuioc.
* daca doriti puteti trece feliile de vinete prin faina si apoi le prajiti in ulei; este o varianta mai rapida, dar rezultatul va fi mai gras - Intr-un vas termorezistent (sau vase mai mici, individuale termorezistente cum am folosit eu) se asambleaza astfel:
- strat subtire de sos de rosii
- felii de vinete presarate cu putin parmezan
- strat generos de mozzarella pe care picurati putin din sosul de busuioc ramas
- apoi repetati: sos de rosii, vinete cu parmezan, mozzarella cu sos de busuioc... pana umpleti vasul. Ultimul strat va fi de mozzarella.
* vasul asamblat se poate pastra la frigider pana in momentul coacerii - Se dau la cuptor, la 200C pentru 20-25 minute, pana branza e rumena.
- Se servesc calde.
Strat de sos de rosii
Strat de vinete cu parmezan
Strat de mozzarella
Gata de a fi bagata la cuptor
Comentarii (6)
Emilia acum 13 ani - 21 Septembrie 2011 16:53
Sint fuarte bune si se fac repede :) :) ;) ;)ale acum 13 ani - 16 Octombrie 2011 10:28
Reteta suna foarte bine si pare simpla dar am o nedumerire. Cum trebuie facut sosul de busuioc? MultumescPino acum 12 ani - 29 Februarie 2012 20:10
Este mai bine se le numiti altfel.De exemplu Parmigiana a la Ioana, pentru ca PARMIGIANA DI MELANZANE este un preparat traditional din bucataria italiana si nu are nici o legatura cu reteta postata aici.Fara suparare, m-am uitat la niste retete asa zise italiene pe acest site si m-am simtit jicnit. Va rog! Bucataria din tara mea este cunoscuta in lume si trebuie se fie respectata. Multumesc.Hotea Simona-Adina acum 12 ani - 29 Februarie 2012 21:02
Cu placere. Hai, pa !Adina G. acum 12 ani - 19 Aprilie 2012 19:53
exact - dupa cum spune ale mai sus : cum trebuie facut sosul de busuioc? sau se cumpara?Ioana acum 12 ani - 20 Aprilie 2012 14:03
sosul de busuioc este cel preparat la pasul 2: Se freaca intr-un mojar cele 6 frunze de busuioc cu putina sare mare pana sunt strivite bine. Se adauga apoi uleiul de masline.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email