Vita caramelizata
Retete asiatice Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de vitel sau vita
Ultima mea captura: steak bavette. De multa vreme "vanam" aceasta bucata de vita, dar nu era de gasit la Cluj. Ieri, cand am vazut in supermarket ultima tavita, m-am aruncat ca vulturul pe ea. In drum spre casa deja faceam scenarii despre ce voi face din ea... pana seara a castigat aceasta reteta in stil chinezesc, insa sa stiti ca le voi pune in practica si pe restul. Deci daca vedeti aceasta bucata de carne nu ezitati sa o cumparati. Este foarte aromata, indicata pentru stir-fry sau pentru gratar. Este o bucata mai ieftina care se poate folosi cu succes si la fajita.
Iar despre aceasta reteta va spun doar ca a urcat direct in varf in topul "chinezariilor". Carnea iese moale, aromata, un pic lipicioasa, lucioasa...
Ingrediente
350 gr steak bavette (flank steak)
1 ceapa medie
1 fir ceapa verde
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura amidon
1 cana ulei pentru prajit
Sos
4 linguri sos de soia
3 linguri otet de orez
1 lingura zahar brun
1 lingurita cu varf pasta de ghimbir si usturoi
15 rasnite chili
2 lingurite ulei
Portii: 2-3
- Se taie carnea fasii subtiri, obligatoriu perpendicular pe fibra. Cutitul se tine inclinat la 45 grade cand feliati carnea, pentru ca feliile sa iasa mai late.
- Se presara carnea cu bicarbonat, se amesteca bine si se lasa sa stea 15 minute. Se spala bine sub jet de apa, se scurge si apoi se absorb bucatile de carne cu servetele de bucatarie.
- Se presara carnea cu amidon, se amesteca bine si se mai lasa sa stea 15 minute la marinat.
- Cat se marineaza carnea, se prepara sosul. Se incinge uleiul intr-o craticioara. Se adauga pasta de ghimbir si usturoi si se prajeste timp de 1 minut. Se adauga restul ingredientelor de la sos si se fierbe timp de 5 minute.
- Se incinge bine 1 cana de ulei. Se prajesc bucatile de carne timp de 2-3 minute. Se scot cu o paleta pe servetele, ca sa se absoarba excesul de grasime. Carnea se prajeste in ture, nu inghesuiti feliile in tigaie.
- Se incing 2 linguri de ulei intr-un wok sau o tigaie larga. Se prajeste la foc mare, amestecand des, ceapa taiata felii subtiri. Cand incepe sa se aureasca pe margini se adauga carnea prajita si se amesteca bine. Se adauga apoi sosul si se fierbe, tot la foc mare, pana sosul este absorbit de carne si in tigaie se vede doar putin lichid. Se adauga ceapa verde taiata ronedele, se amesteca si se trage tigaia de pe foc.
- Se serveste cu orez basmati fiert.
Steak bavette
Carnea taiata fasii
Carnea la marinat
Carnea prajita
Ceapa calita cu carnea
Se adauga sosul
Vita caramelizata