Cum coacem si curatam ardeii
Metode de coacere si curatare a ardeilor.
Cand alegeti ardei pentu copt este important sa va uitati la forma, sa-i alegeti astfel incat sa nu fie foarte deformati (ardeii grasi sa nu aiba multe adancituri; cei kapia sa fie drepti si fara multe adancituri) pentru a avea un contact unifom cu plita. Astfel coaja lor se va rumeni peste tot si vor fi mult mai usor de curatat.
Cum se coc ardeii pe plita (pusa pe aragaz sau afara, pe foc de lemne)
- ardeii spalati se pun pe plita incinsa bine de tot si se intorc pe masura ce se innegreste coaja; eu folosesc aceasta metoda doar tomana, in curte la bunica-mea (vezi aici poze cu ardeii copti pe plita). Ardeii copti pe foc cu lemne prefer sa-i congelez, ca sa am iarna ardei cu aroma de fum. Din ei mai fac si aceasta pasta de ardei deosebita. Nu coc niciodata ardei pe plita in casa, fiindca se face prea mult fum.
Asadar, in casa, prefer intotdeauna sa coc ardeii in cuptor. Se va simti doar putin miros de ardei copti, dar nu se face fum. Din cele doua metode, o prefer pe cea sub grill, fiindca textura si gustul e mai apropiat de cel al ardeilor copti pe plita.
Cum se coc ardeii in cuptor, folosind grill-ul
- se aseaza ardeii in tava cuptorului la distanta unii de altii (puteti pune folie de aluminiu sub ei daca vreti sa nu curatati tava; nu folositi insa hartie de copt, se va arde).
- se introduce tava sub grillul cuptorului pornit pe maxim; tava se aseaza pe primul nivel de sus, dar sa aveti cam 10 cm distanta fata de sursa de caldura;
- lasati sa se coaca pana coaja se inegreste bine de tot, apoi intoarceti ardeii sa se rumeneasca si pe restul partilor (ardeii grasi ii intorc pe cele 4 parti daca stau, cei kapia doar pe doua parti); dureaza destul de putin sa se rumeneasca deci fiti cu ochii pe ei; timpul exact depinde de temperatura grillului vostru (de exemplu la 250C dureaza cam 3 minute / parte; la 200C dureaza cam 5 minute / parte);
Cum se coc ardeii in cuptorul clasic:
- asezam ardeii in tava aragazului (cu hartie de copt daca vreti sa curatati tava mai usor)
- ii lasati la copt in cuptor pentru 45 minute la temperatura maxima, aprox 250C
- cam la 10-15 minute ii intoarceti ca sa se arda pe toate partile
Diferente intre cele 3 tipuri de coacere:
- cei mai buni sunt ardeii copti pe plita pe lemne; gustul lor de fum este de neegalat prin celelalte metode; coaja se parleste bine, dar pulpa ramane ferma dupa curatare si isi pastreaza forma.
- urmeaza ardeii copti pe plita pe aragaz; au gust de afumat, de la partile arse care vin in contact cu plita; si pulpa lor ramane ferma dupa curatare
- ardeii copti in cuptor sub grill sunt destul de apropiati de cei copti pe plita; capata gust de afumat de la coaja parlita sub grill; pulpa lor insa e usor mai moale decat cea a ardeilor copti pe plita; nu se face fum in casa
- ardeii copti in cuptorul clasic au doar usor gust de afumat; pulpa lor se inmoaie cel mai tare, dar in unele retete acest lucru poate fi un avantaj; nu se face fum; dureaza cel mai mult sa se coaca
Cum curatam ardeii copti:
- ardeii copti ii scoateti intr-un vas adanc si ii presarati cu sare
- acoperiti vasul cu o folie sau un capac si ii lasati sa "transpire" pentru 10-15 minute; in acest fel coaja se va curata mult mai usor; in plus se vor racori astfel incat sa-i manevrati fara probleme
- apoi curatati ardeiul de coaja innegrita; daca i-ati ales uniformi si s-au rumenit peste tot, coaja va veni foarte usor jos; in zonele care nu s-au rumenit va trebui sa insistati putin
- trageti apoi usor de codita si cotorul cu mare parte din seminte va iesi foarte usor; daca au ramas seminte in interior, asezati un bol cu apa langa voi si luati semintele inmuindu-va frecvent mana in apa
- cand curatati ardeii sa-i tineti deasupra unui bol ca sa colectati sucul pe care-l lasa
Ardeii in tava
S-au rumenit pe prima parte, ii intoarcem....
s-au rumenit si pe a doua parte
Adrei grasi sub grill
Ardei kapia in bol cu sare
Ardei grasi in bol cu sare