Cum decongelam pestele
Nu dezghetati niciodata pestele congelat fortat, iar daca e cumparat e mai sigur sa-l decongelati / marinati in lapte. Avantajele pestelui congelat sunt: e mai ieftin si aveti acces la mai multe soiuri de peste, mai ales daca nu locuiti langa mare.
- Sfaturi pentru cand cumparati peste congelat: uitati-va in pungi, bucatile de peste (fie ca e intreg, fie ca sunt fileuri sau rondele) trebuie sa fie separate, sa nu fie lipite intre ele; de asemenea sa nu aiba urme de gheata pe sau intre ele (deloc!!!); sa nu fie deformate, indoite; toate acestea sunt semne ca pestele a fost decongelat si se va inmuia cand il veti gati.
- Nu dezghetati niciodata pestele congelat fortat (in apa calda sau la microunde...)! Carnea se va inmuia sau va deveni "buretoasa"... oricum pestele dezghetat fortat nu mai e bun de nimic. Il dezghetati la frigider (va dura mai mult, dar daca il puneti de seara, pana dimineata e dezghetat).
* daca totusi pestele decongelat asa are consistenta buretoasa dupa pregatire inseamna ca a fost decongelat inainte de a-l cumpara, in magazin sau in timpul transportului intre magazine si ar fi bine sa nu-l consumati; pesemne ca ati ignorat sfaturile de la punctul 1!!! :p - Decongelarea pestelui in lapte. Tehnica e valabila daca aveti peste intreg congelat, cumparat de la magazin. Il puneti asa inghetat in lapte si-l lasati sa se dezghete, la frigider desigur. Astfel va avea gust ca de peste proaspat, nu ca unul de la congelator, prins de nu stiu cand si trecut prin supermarketuri.... laptele ia mirosul puternic de peste, care apare cand acesta nu e proaspat.
Se poate face acest lucru si pentru fileuri sau rondele de peste sau daca peste e de pe gheata, nu se stie niciodata cat a stat acolo! Pentru aceasta fileurile/rondelele se lasa la decongelat in frigider. Inainte de a le gati se lasa acoperite cu lapte 10 minute, apoi se scurg. Se usca bine cu servetele de bucatarie si sunt gata de gatit.
Pofta de peste sa aveti!