Biscuiti cu salvie si lamaie

Retete desert Retete gustari (snack) Retete lact-ovo-vegetariene

Minimalism. A fost cu mine dintotdeauna, un fel de instinct de a simplifica totul. Viata, casa, mancarea, imbracamintea... Ieri am ajuns acasa si prin frigider batea vantul. L-am golit fiindca plec la vanatoare de noi experinte culinare (portocali, Blasco Ibanez micii mei Sherlock! Primul care scrie unde si o mancare reprezentativa - exceptand cei care au fost deja Sherlock - primeste un cadou surpriza). Si m-am gandit eu... ce sa va las peste weekend, ceva bun, intrigant, ceva care sa va tina ocupate papilele pana ma intorc??? Unt am, faina sigur, lamaie intotdeauna, iaca si niste frunze de salvie in congelator! Bingo! Biscuiti! Minimalisti: 5 ingrediente.

Ingrediente

115 gr unt gras sarat (82% grasime)
130 -150 gr faina alba (tip BL55/550)
50 gr zahar pudra
1 lingura frunze de salvie (tocate cat mai marunt)
coaja rasa de la 1/2 lamaie bio

Bucati: 20

  1. Intr-un robot se freaca untul taiat bucati pana devine moale.
  2. In zaharul pudra se rade coaja de lamaie si se freaca bine intre degete, astfel incat zaharul sa se infuzeze de aroma lamaii.
  3. Se adauga zaharul pudra cu lamaie si se mai mixeaza 4 minute, pana devine ca o crema. Catre finalul timpului de mixare adaugati frunzele de salvie, sa se distribuie in compozitie.
  4. Se scoate crema de unt intr-un bol. Se adauga peste el faina si se amesteca cu o furculita mai mult cu miscari de rasturnare si apasare cu dintii furculitei. Amestecati pana faina e absorbita de unt. Nu va rezulta un aluat chiar legat, mai mult unul nisipos. E ok asa.
  5. Rasturnati aluatul pe masa de lucru si cu mainile apasati aluatul din toate partile ca sa-i dati cat de cat forma de rulou si sa-l fortati sa se "lipeasca". Chiar si acum aluatul va parea un pic faramicios, parca nu vrea sa stea compact. E foarte bine, acest lucru va da textura finala nisipoasa perfecta. E un pic mai migalos de lucrat cu acest aluat, dar rezultatul merita. Daca ati adauga mai putina faina si ar fi mai legat, textura dupa coacere ar avea de suferit si la coacere biscuitii si-ar pierde din forma (vorbesc nenumaratele experiente).
  6. Introduceti ruloul cu grija intr-o punga (sau in doua pungi, daca pungile sunt mai mici; il taiati in doua). Cu mainile continuati sa apasati ruloul ca sa-i dati forma cat mai rotunda. Ruloul sa aiba un diametru de aprox. 4 cm. Rulati-l usor pe masa din cand in cand. Acum ca e in punga, aluatul e mai usor de format. Cand nu mai vedeti crapaturi e gata.
  7. Dati rulourile la frigider cam 30-40 minute.
  8. Scoateti rulourile din punga si cu un cutit cu lama subtire (biscuitii sunt inca faramiciosi, un cutit gros ii va rupe) taiati felii groase de cca 1 cm. Daca cumva unii biscuiti se fisureaza, doar ii apasati din lateral sa se lipeasca la loc, nu-i panica.
  9. Asezati biscuitii in tava cuptorului pe hartie de copt. Coaceti la 175C, timp de 13 minute. Biscuitii vor ramane palizi deasupra, nu se rumenesc. Pe fund insa vor fi usor aurii. E ok asa, nu-i coaceti mai mult.
  10. Scoateti biscuitii din tava si lasati sa se raceasca complet. Abia dupa racire vor avea textura nisipoasa pana in centru.
  11. Serviti langa o cafea. Sau in avion (cand am emotii trebuie sa rontai ceva).

Untul frecat cu zahar si coaja de lamaie

Se incorporeaza faina

Pe masa de lucru se formeaza ruloul

Rulourile racite

Feliile in tava

Biscuitii copti

Dedesubt sunt usor rumeni

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...