Bol cu somon, castraveti marinati si taietei de orez cu arahide
Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete fara gluten
Cand epuizam platourile, apelam la boluri. Avem aici un bol cu somon marinat si taietei de orez cu arahide. Dar adevarata vedeta e salata de castraveti marinati si picanti. Cand i-am gustat mi-am amintit ce scria Murakami: "E delicios. Simplu, proaspat, miroase a viata. Sunt chiar buni castravetii astia."
Ingrediente
400 gr file de somon
2 linguri sos de soia (slab sarat)
2 fire ceapa verde tanara
Castraveti picanti marinati
350 gr castraveti proaspeti
3 catei de usturoi
1 lingura otet de orez
1 lingurita rasa zahar
1 lingurita rasa pasta de ardei iute
1 lingura sos de soia (slab sarat)
1 lingura de ulei
2 lingurite ulei de susan
Taietei de orez cu arahide
125 gr taietei de orez
1 lingura sos de soia (slab sarat)
1/2 lingura ulei
50 gr arahide
piper negru, sare
Portii: 3
Calorii: 1708 cal in total (569 cal / portie)
- Salata de castraveti se se prepara prima, sa aiba timp macar jumatate de ora sa se marineze.
Se curata castravetii, lasand ici-colo fasiute de coaja. Se taie rondele (sau jumatati de rondele daca sunt mai mari sau folositi castravete lung).
Se striveste usturoiul intr-un mojar pana devine pasta. Se adauga otetul si se mai freaca putin impreuna. Se adauga restul ingredientelor si se amesteca bine. Se toarna marinata peste feliile de castraveti si se amesteca bine. Se lasa sa stea macar jumatate de ora. Mai amestecati in ei in acest timp, cand va aduceti aminte.
* salata de castraveti se poate pastra la frigider cateva ore de la preparare - Somonul se curata de oase daca are (treceti cu degetele pe suprafata lui, se vor simti) tragandu-le afara cu o penseta. Se curata de piele si apoi se taie cuburi de aprox. 2.5 - 3 cm. Se amesteca cu sosul de soia si se lasa sa stea 15 minute.
- In acest timp aduceti apa cu sare la fierbere intr-o oala in care sa incapa taieteii. Cand clocoteste adaugati taieteii, stingeti focul, acoperiti oala si lasati sa stea 5 minute. In acest timp amestecati o data in ei sa se desfaca. Dupa 5 minute gustati taieteii, trebuie sa fie facuti, dar nu moi, terciuiti.
- Scurgeti taieteii si ii treceti rapid sub jet de apa rece. Adaugati sosul de soia si uleiul si amestecati bine.
- Striviti arahidele intr-un mojar si apoi rasniti mult piper negru. Amestecati.
- Adaugati 3/4 din arahidele cu piper peste taietei si amestecati. Gustati de sare.
- Se incinge bine o tigaie antiaderenta (folositi neaparat o tigaie care nu lipeste fiindca carnea de peste e mai sensibila si se rupe usor) larga (cca 30 cm) si se adauga f putin ulei pe fundul ei (doar cat sa fie bine unsa). Se adauga cuburile de somon, sa nu fie inghesuite si se prajesc cate 2-3 minute / parte, pana se rumenesc placut. Le intoarceti si pe celelalte laterale, sa se faca peste tot. Opriti focul sub tigaie si lasati somonul sa stea acolo inca 2-3 minute, sa se faca incet pana in centru.
* daca aveti tigaie mai mica, le prajiti in doua ture - Impartiti taieteii in 3 boluri. Presarati restul de arahide deasupra. Asezati cuburile de somon langa taietei. Presarati cu rondele de ceapa verde. Se serveste imediat, cu salata de castraveti marinati alaturi. Castravetii se pun peste taietei, lunad din sosul in care s-au marinat.