Somon la cuptor
Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete fara gluten Retete la cuptor Retete simple
Tehnica pentru a obtine un somon la cuptor moale si suculent.
Nu stiu daca l-ati gustat vreodata asa, dar pentru mine cel mai bun somon e cel crud. Asa ca pentru somonul la cuptor am cautat o reteta care sa pastreze tot ce are mai bun somonul crud (textura moale si cremoasa, culoarea, gustul de apa de mare) si in acelasi timp sa fie gatit. Cand coceam somonul la temperaturi mai mari, culoarea devenea roz-pal si gustul era total diferit de al somonului crud. Mergea, dar nu eram extaziata de rezultat. De aceea somonul nici nu se afla printre pestii mei preferati cand era vorba sa-i gatesc la cuptor.
Solutia am gasit-o in folosirea unei temperaturi foarte mici, dar care implica un timp mai lung de coacere. Insa merita asteptarea. Somonul la cuptor iese absolut perfect.
In reteta se cere o decupare a somonului pentru a obtine o grosime uniforma a fileurilor. Nu faceam asta inainte, chiar daca acele margini ieseau uscate ca sa nu fac risipa, dar de cand am descoperit minunatele chiftelele de somon, acest lucru nu mai e o problema. Acele margini sunt ideale pentru a face cateva chiftelute.
Somonul la cuptor poate fi servit cu legume pe abur (broccoli in special), cu sos de marar si mazare sau cu o salata racoritoare.
Ingrediente
1 file somon (alegeti un file cat mai gros; al meu avea aprox 4 cm; un file de 500 gr e suficient pentru 2 persoane)
putin ulei masline
sare, piper, chili
- Se scoate fileul din frigider cu 30 minute inainte de gatire, sa aiba timp sa revina la temp. camerei. Treceti cu degetele peste file si daca simtiti oase, luati o penseta si extrageti-le.
- Se decupeaza marginile subtiri ale fileului, astfel incat sa aveti o grosime cat mai uniforma (vezi pozele 1-2). Marginile se folosesc la alta reteta.
- Se taie apoi fileul pe latime, bucati cat de late doriti (le-am taiat la 4-5 cm). Le stropiti cu putin ulei de masline si le presarati cu sare de mare, piper negru macinat si chili dupa gust.
- Se aseaza fileurile intr-o tava antiaderenta (stropita cu putin ulei de masline) sau o tava cu hartie de copt. Se aseaza pe randul din spate fileurile mai groase si in fata cele mai subtiri.
- Se dau la cuptor la 90C timp de 35 minute (pentru fileuri de 3.5-4 cm grosime). Adaptati usor timpul daca fileurile voastre sunt mai subtiri sau mai groase.
- Se scot bucatile din tava si se curata cu un cutit proteina alba coagulata la baza, care arata ca un albus de ou (vezi poza 5).
- Daca doriti, se desface cu grija pielea de pe fileuri si se pune inapoi in tava. Se introduce tava sub grill timp de aprox 5 minute, pana pielea e crocanta si usor rumena.
- Se servesc imediat, fileurile presarate cu coaja crocanta rupta bucati. Alaturi adaugati legume la abur si lamaie sau un sos de lamaie.
Fileul de somon
Fileul decupat, pentru egalarea grosimii
Taiat felii si condimentat
Fileuri crude in tava
Fileurile coapte, le curatam de proteina coagulata
Prajim pielea sub gratar
Fileurile sunt gata
Comentarii (22)
Ultimele comentarii
Anca acum 10 ani - 16 Octombrie 2014 00:11
Interesanta ideea, o sa o incerc si eu, noi mancam somon crud, la cuptor sau conserva, imi plac toate, cel la cuptor eu il fac in hartie parchement cu un pic de unt, fara sare ca are untul, 16-20 min la 200C, jos in cuptor electric. Asa il fac pentru fetita mea de cande avea 6 luni. Alte variatii cu suc de portocale sau portocala si cele clasice mentionate deja.Marioara Stan acum 9 ani - 8 Ianuarie 2015 17:07
Am cunparat somon congelat si doresc sa fac aceasta reteta. Va multumesc !daniela acum 9 ani - 28 Octombrie 2015 20:13
;) ;) am gatit somon proaspat doar cu ulei de masline sare marina si piper a iesit ffff gustosSimona acum 8 ani - 6 Aprilie 2016 16:09
Mie nu-mi place somonul. Deloc (de timp si de mod ;) ), asa ca, atunci cand sotul meu a cumparat, am sa-l manance el si sa si-l gateasca... Na! A ales reteta asta si a respectat-o cu strictete... Am gustat si eu, ca de...! Apoi am mancat si eu! Mai bun somon n-am mancat in viata mea (si culmea, nici nu mi-a fost rau de la el!). Foarte bun! Excelent!Ioana acum 8 ani - 11 Aprilie 2016 10:58
Simona, nu stiam asta despre tine :) dar ma bucur ca ti-ai schimbat parerea. si asa mi se reconfirma ce cred cu tarie: ca atunci cand nu-ti place ceva e doar pentru ca INCA nu ai gasit o combinatie/tehnica pe gustul tau.Cristi acum 8 ani - 6 Mai 2016 19:07
Suna excelent reteta, si as vrea sa fac o surpriza placuta cuiva drag :) . O intrebare mai de incepator: cuptorul electric, pus la 90 de grade, doar cu rezistenta, sau si cu aer cald? Sau doar aer cald?Multu!!!
Ioana acum 6 ani - 31 Decembrie 2017 10:33
facem asa?cristina damian acum 6 ani - 31 Mai 2018 20:46
Wow ce bun mi-a iesit! Super reteta. E important cred, sa stea la cuptor la 90 de grade. Il face cremos si gustos cum spuneai. Acuma ma apuc sa fac si ciocolata de casa, pentru a nu stiu cata oara. E tare buna! Multumim Ioana!Ioana acum 6 ani - 1 Iunie 2018 09:27
cu mare drag, Cristina!Corina acum 6 ani - 27 Iulie 2018 22:29
Eu de regula somonul il mananc doar in sushi cu wasabi si soyuO sa incerc reteta ta sa vad cum este
;) ;) :) :)
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email