Bulete de linte rosie si bulgur
Retete aperitive Retete cu legume Retete de post Retete rapide Retete simple Retete turcesti
Buletele sunt similare cu chiftelele de cartofi si bulgur pe care le-am postat saptamana trecuta, doar ca in loc de cartofi am folosit linte rosie. Reteta mi-a fost sugerata de Adnana, cititoare a blogului si fericita posesoare a unei soacre din Turcia. Am urmat instructiunile ei (doar am marit un pic cantitatile ca sa-mi iasa mai multe si am adaugat condimentul meu turcesc) si mi-au iesit din prima incercare. Proportia linte+apa+bulgur a fost exacta, cat sa-mi iasa o pasta usor de modelat. Sunt diferite de cele cu cartofi, fiind mai consistente si mai satioase.
Ingrediente
200 gr linte rosie
100 gr bulgur fin
1 ceapa mica
1 catel mare de usturoi
1 lingura pasta de ardei
1/2 lingurita condiment turcesc
1/4 legatura patrunjel
1 manunchi ceapa mica (chives; cca 10 gr)
2 fire menta (optional)
sucul de la 1/2 lamaie (3 linguri)
3 linguri ulei
sare
salata verde si lamaie pentru servit
- Lintea se spala bine si se pune la fiert cu 650 ml apa. Se aduce la fierbere si se da focul la mic. Se fierbe cu capacul pus pe jumatate pana lintea e fiarta si aproape toata apa a fost absorbita (cca 15 minute).
- Se caleste in ulei ceapa tocata marunt pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut. Se adauga pasta de ardei si condimentul turcesc si se mai lasa pe foc inca 1 minut.
- Se adauga peste linte bulgurul, ceapa si sare. Se amesteca bine si se pune capacul. Se lasa sa stea 10 minute.
- Se ia capacul de pe oala si se lasa sa se racoreasca amestecul. Se framanta apoi bine cateva minute pana obtineti o pasta.
- Se adauga verdeturile tocate si sucul de lamaie. Se mai framanta 1 minut timp in care gustati amestecul de sare si lamaie.
- Se formeaza chiftele rotunde sau lunguiete. Se aseaza pe un platou tapetat cu salata verde. Se servesc chiftelele invartite in salata verde si stropite cu suc de lamaie.
Lintea fiarta
La 10 minute dupa ce am adaugat bulgurul
Compozitia framantata cu verdeturi
Comentarii (38)
Ultimele comentarii
Ioana acum 9 ani - 6 Iulie 2015 10:33
lintea verde nu se sfarma ca cea rosie si are alt gust. poate ai linte galbena? e mai apropiata de cea rosie.Alexandra acum 9 ani - 11 Octombrie 2015 16:24
Sunt delicioase ,gasisem zilele trecute reteta în turca si ma bucur ca am gasit traducerea :)Geamlik acum 6 ani - 25 Februarie 2018 21:47
Buna seara.Am experimentat si eu de curand aceste buletinul, f. gustoase insa foarte grele pentru digestie.Initial am crezut ca doar eu am probleme dar toti cei din casa s-au plans de disconfort abdominal si arsuri stomacale. Data viitoare nu voi mai cali ceapa,o voi fierbe iar prima apa in care a fiert lintea o voi arunca.
In rest,au fost gustoase.
Ioana acum 6 ani - 26 Februarie 2018 11:56
geamlik, aici ceapa se caleste scurt, doar pana se inmoaie si nu mai are miros de crud, nu trebuie rumenita. si de la atata ai arsuri la stomac?Geamlik acum 6 ani - 26 Februarie 2018 13:30
Evident ca nu am calit ceapa pana s a rumenit,am urmat instructiunile intocmai. Dar repet.Data viitoare o fac dietetic.Multumesc
gabriela acum 6 ani - 12 Martie 2018 21:55
Usturoiul?!? Trebuie sa stiu daca se pune crud sau nu pentru ca reteta sa fie "ca la carte". Esti cea mai buna sursa de inspiratie atunci cand vreau laude de la ai mei. Rabdare si inspiratie. Iti multumesc!gabriela acum 6 ani - 12 Martie 2018 21:57
Usturoiul?!? Crud sau nu? Vreau ca reteta sa iasa perfect, ca toate celelalte incercate. Esti "asul din maneca" cand vreau laude. Iti multumesc!Ioana acum 6 ani - 13 Martie 2018 09:22
ups, am uitata sa trec usturoiul in instructiuni. se caleste cu ceapa la final. completez acum.Maria Variu acum un an - 2 August 2023 09:21
Buna, vroiam sa incerc si eu retea aceasta si ma intrebam: oare buletele aceste nu se prajesc sau se pun la cuptor cum sunt chiftelele? Stau asa, modelate fara nici o alta operatiune?Ioana acum un an - 2 August 2023 11:58
Nu se prajesc sau coc aceste bulete, nu sunt chiflete/crochete. Aluatul e ca o pasta (din cauza lintei care la framantare se transform in piure si leaga totul). Si neaparat bulgurul sa fie fin (cel care se prepara prin inmuiere, cel mare care trebuie fiert NU merge aici; daca nu gasesti bulgur fin, couscous-ul e un substitut rezonabil).Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email