Bulete de linte rosie si bulgur
Retete aperitive Retete cu legume Retete de post Retete rapide Retete simple Retete turcesti
Buletele sunt similare cu chiftelele de cartofi si bulgur pe care le-am postat saptamana trecuta, doar ca in loc de cartofi am folosit linte rosie. Reteta mi-a fost sugerata de Adnana, cititoare a blogului si fericita posesoare a unei soacre din Turcia. Am urmat instructiunile ei (doar am marit un pic cantitatile ca sa-mi iasa mai multe si am adaugat condimentul meu turcesc) si mi-au iesit din prima incercare. Proportia linte+apa+bulgur a fost exacta, cat sa-mi iasa o pasta usor de modelat. Sunt diferite de cele cu cartofi, fiind mai consistente si mai satioase.
Ingrediente
200 gr linte rosie
100 gr bulgur fin
1 ceapa mica
1 catel mare de usturoi
1 lingura pasta de ardei
1/2 lingurita condiment turcesc
1/4 legatura patrunjel
1 manunchi ceapa mica (chives; cca 10 gr)
2 fire menta (optional)
sucul de la 1/2 lamaie (3 linguri)
3 linguri ulei
sare
salata verde si lamaie pentru servit
- Lintea se spala bine si se pune la fiert cu 650 ml apa. Se aduce la fierbere si se da focul la mic. Se fierbe cu capacul pus pe jumatate pana lintea e fiarta si aproape toata apa a fost absorbita (cca 15 minute).
- Se caleste in ulei ceapa tocata marunt pana se inmoaie. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut. Se adauga pasta de ardei si condimentul turcesc si se mai lasa pe foc inca 1 minut.
- Se adauga peste linte bulgurul, ceapa si sare. Se amesteca bine si se pune capacul. Se lasa sa stea 10 minute.
- Se ia capacul de pe oala si se lasa sa se racoreasca amestecul. Se framanta apoi bine cateva minute pana obtineti o pasta.
- Se adauga verdeturile tocate si sucul de lamaie. Se mai framanta 1 minut timp in care gustati amestecul de sare si lamaie.
- Se formeaza chiftele rotunde sau lunguiete. Se aseaza pe un platou tapetat cu salata verde. Se servesc chiftelele invartite in salata verde si stropite cu suc de lamaie.
Lintea fiarta
La 10 minute dupa ce am adaugat bulgurul
Compozitia framantata cu verdeturi