Bulgur cu verdeturi si somon copt cu lamaie
Retete cu peste si fructe de mare Retete simple
Vineri am comandat 3 fileuri de somon. Ma gandisem la fileuri individuale... am primit 3 kg de somon. Cum ar veni, noi de Pasti am sacrificat somonul. Am congelat un file, unul l-am marinat iar din restul veti vedea ce am pregatit.
Ingrediente
Somon copt cu lamaie
2 fileuri de somon (de aprox. 150 gr fiecare)
1/4 lamaie mare bio
2 linguri ulei masline
sare
Bulgur cu verdeturi
100 gr bulgur mare
3-4 fire marar
2-3 fire patrunjel
2 fire ceapa verde tanara
sare, piper negru
Portii: 3
Calorii: 350 cal / portie
- Somonul se aseaza intr-un vas antiaderent si termorezistent (doar cat sa cuprinda pestele). Se presara cu sare si se toarna uleiul deasupra.
- Se rade coaja de la 1/4 lamaie si se pastreaza pana e nevoie de ea. Lamaia ramasa se taie felii subtiri si se aseaza printre si in jurul pestelui.
- Se coace somonul la 200C timp de 20 minute (pentru medium, inca suculent) sau 12-15 minute (pentru cei care-l prefera rare). Desi il prefer rare, de data asta l-am lasat 20 minute ca sa vad cum iese, fiindca stiu ca multi il prefera mai bine facut ca sa fie "safe".
- Cat se face somonul, se fierbe bulgurul in apa cu sare. Dureaza in jur de 10 minute, dar il verificati dupa acest timp. Se scurge bulgurul si se presara putina sare.
- Se toaca marunt toate verdeturile (marar, patrunjel, ceapa verde).
- Cand somonul e gata se scoate vasul din cuptor si rapid se transfera fileurile pe o farfurie.
- In vas ar trebui sa aveti putin sos si feliile coapte de lamaie. Adaugati verdeturile si amestecati rapid, doar pana se amesteca in sosul fierbinte. Adaugati bulgurul si coaja rasa de lamaie si amestecati, gustand de sare.
- Asezati bulgurul pe un platou. Rupeti deasupra fileurile de somon (fara piele). Serviti imediat. E bun si la temperatura camerei.