Ciorba de fasole cu tarhon

Retete cu legume Retete cu carne de porc Retete ieftine Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Ciorba de fasole cu tarhon

Am postat deja reteta de ciorba de fasole cu ciolan exact asa cum se face la noi in familie de cand ma stiu, insa azi vreau sa va arata o alta varianta de ciorba de fasole ardeleneasca, varianta pe care eu am descoperit-o in restaurantele de la noi. Diferenta e ca aceasta din urma este fara rantas si e aromata cu tarhon.

Ingrediente

1 ciolan porc afumat (cca 750 gr)
500 gr fasole uscata
2 cepe (cca 200 gr)
1 morcov mare (cca 150 gr)
1 pastarnac mic (cca 50 gr)
1 felie groasa telina radacina (cca 50 gr)
1 conserva rosii (de 400 gr)
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita piper negru
4 linguri otet de vin alb
5 fire tarhon
2 fire cimbru
2-3 frunze dafin
1/4 legatura patrunjel
3 lingurite sare
2 linguri ulei

Portii: 6-7

  1. Se acopera fasolea cu apa si se lasa pana a doua zi la inmuiat.
  2. Se pune intr-o oala ciolanul, fasolea si se acopera cu 10 cani apa. Se aduce la fierbere si se lasa sa fiarba la foc mic, cu capacul pus pe jumatate timp de 1 ora si 15 minute. In acest timp se spumeaza supa de cateva ori (luati spuma alba si cea maronie).
  3. Se curata zarzavaturile. Ceapa se toaca marunt iar morcovul, telina si pastarnacul se taie cubulete.
  4. In 2 linguri ulei se soteaza zarzavaturile pana se inmoaie. Se stinge focul sub ele si se adauga piperul si boiaua (daca doriti puteti pune si putina boia iute; eu am pus 1 varf bun de lingurita). Se amesteca bine. Se toarna tot continutul tigaii peste fasolea care fierbe.
  5. Se mai adauga in ciorba 3 fire tarhon, 2 fire cimbru si 2-3 foi dafin.
  6. Se continua fierberea la foc mediu (sa bolboroseasca usor) undeva intre 30 minute-1 ora, de data asta fara capac.
  7. In acest rastimp verificati fasolea (luati cateva boabe in lingura si suflati peste ele; daca se decojesc e semn bun; apoi gustati fasolea si va trebui sa simtit ca e doar putin nefiarta in centru). In acel moment adaugati rosiile strivite cu furculita (cu tot cu bulionul in care au fost conservate). Adaugati si sare dupa gust (eu am pus 3 lingurite rase).
  8. Lasati ciorba sa mai fiarba pana fasolea e facuta complet (dar nu o lasati pana e super moale, sa nu se striveasca in ciorba).
  9. Scoateti verdeturile si ciolanul din oala.
  10. Adaugati otet dupa gust (eu am pus 4 linguri) si lasati sa mai fiarba 2 minute. Stingeti focul sub oala si adaugati patrunjelul si restul de tarhon tocat.
  11. Dezosati ciolanul si taiati carnea cuburi care intra in lingura. Puneti carnea inapoi in oala.

Ciolanul

Ciolanul

Ciolanul si fasolea fierb de 1 ora si 15 minute

Ciolanul si fasolea fierb de 1 ora si 15 minute

Zarzavaturile calite

Zarzavaturile calite

Adaugam zarzavaturile calite si verdeturile

Adaugam zarzavaturile calite si verdeturile

Fasolea fierbe de 2 ore

Fasolea fierbe de 2 ore

Fasolea se decojeste dupa 2 ore

Fasolea se decojeste dupa 2 ore

E timpul sa adaugam rosiile si sarea

E timpul sa adaugam rosiile si sarea

Ciorba de fasole cu tarhon e gata

Ciorba de fasole cu tarhon e gata

Comentarii (10)

 

coldeacristina  acum 12 ani - 18 Iunie 2012 14:13  

eu o fac cu rantas si tarhon ,fara patrunjel verdeata ,dar e una din preferatele familiei
 

Darvenia Dumitrascu  acum 12 ani - 18 Iunie 2012 15:31  

:p buna dar fara tarhon pt mine :)
 

Crina M.  acum 12 ani - 14 Iulie 2012 17:34  

Fff buna cu tarhon :) :)
 

alina  acum 12 ani - 7 Septembrie 2012 16:44  

Buna ziua, cu ce se poate inlocui pastarnacul si telina pentru reusita ciorbei, mie nu imi plac nici una nici alta dar ciorba pare gustoasa...Multumesc
 

flore  acum 12 ani - 29 Septembrie 2012 11:00  

:) =P~ ;) imi place foarte tare ciorba cu tarhon arata ff bn
 

Miki Maier  acum 11 ani - 9 Iunie 2013 11:26  

Super buna a iesit. imi place servita cu ceapa rosie strivita :p
 

szocs dana  acum 11 ani - 14 Iunie 2013 14:29  

Pentru ca sunt ardeleanca imi permit o completare si anume...se serveste cu salata de ceapa rosie cu sare si otet...o bunatate!!!!
 

nicodin  acum 10 ani - 16 Octombrie 2014 17:21  

Delicioasa !
Fara de cusur..... :)
 

Roxana  acum 9 ani - 21 August 2015 23:16  

unde se gaseste tarhon proaspat sau murat( asa am auzit ca ar mai fi). Eu in Buzau nu am gasit decat uscat si nu mi s-a p?rut sa aib? vreo aroma deosebita.multumesc.
 

Ioana  acum 9 ani - 23 August 2015 11:14  

la cluj se gaseste in piete (si proaspat si murat) si uneori chiar la aprozare.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...