Ciorba de fasole cu tarhon
Retete cu legume Retete cu carne de porc Retete ieftine Retete romanesti Retete de supe si ciorbe
Am postat deja reteta de ciorba de fasole cu ciolan exact asa cum se face la noi in familie de cand ma stiu, insa azi vreau sa va arata o alta varianta de ciorba de fasole ardeleneasca, varianta pe care eu am descoperit-o in restaurantele de la noi. Diferenta e ca aceasta din urma este fara rantas si e aromata cu tarhon.
Ingrediente
1 ciolan porc afumat (cca 750 gr)
500 gr fasole uscata
2 cepe (cca 200 gr)
1 morcov mare (cca 150 gr)
1 pastarnac mic (cca 50 gr)
1 felie groasa telina radacina (cca 50 gr)
1 conserva rosii (de 400 gr)
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita piper negru
4 linguri otet de vin alb
5 fire tarhon
2 fire cimbru
2-3 frunze dafin
1/4 legatura patrunjel
3 lingurite sare
2 linguri ulei
Portii: 6-7
- Se acopera fasolea cu apa si se lasa pana a doua zi la inmuiat.
- Se pune intr-o oala ciolanul, fasolea si se acopera cu 10 cani apa. Se aduce la fierbere si se lasa sa fiarba la foc mic, cu capacul pus pe jumatate timp de 1 ora si 15 minute. In acest timp se spumeaza supa de cateva ori (luati spuma alba si cea maronie).
- Se curata zarzavaturile. Ceapa se toaca marunt iar morcovul, telina si pastarnacul se taie cubulete.
- In 2 linguri ulei se soteaza zarzavaturile pana se inmoaie. Se stinge focul sub ele si se adauga piperul si boiaua (daca doriti puteti pune si putina boia iute; eu am pus 1 varf bun de lingurita). Se amesteca bine. Se toarna tot continutul tigaii peste fasolea care fierbe.
- Se mai adauga in ciorba 3 fire tarhon, 2 fire cimbru si 2-3 foi dafin.
- Se continua fierberea la foc mediu (sa bolboroseasca usor) undeva intre 30 minute-1 ora, de data asta fara capac.
- In acest rastimp verificati fasolea (luati cateva boabe in lingura si suflati peste ele; daca se decojesc e semn bun; apoi gustati fasolea si va trebui sa simtit ca e doar putin nefiarta in centru). In acel moment adaugati rosiile strivite cu furculita (cu tot cu bulionul in care au fost conservate). Adaugati si sare dupa gust (eu am pus 3 lingurite rase).
- Lasati ciorba sa mai fiarba pana fasolea e facuta complet (dar nu o lasati pana e super moale, sa nu se striveasca in ciorba).
- Scoateti verdeturile si ciolanul din oala.
- Adaugati otet dupa gust (eu am pus 4 linguri) si lasati sa mai fiarba 2 minute. Stingeti focul sub oala si adaugati patrunjelul si restul de tarhon tocat.
- Dezosati ciolanul si taiati carnea cuburi care intra in lingura. Puneti carnea inapoi in oala.
Ciolanul
Ciolanul si fasolea fierb de 1 ora si 15 minute
Zarzavaturile calite
Adaugam zarzavaturile calite si verdeturile
Fasolea fierbe de 2 ore
Fasolea se decojeste dupa 2 ore
E timpul sa adaugam rosiile si sarea
Ciorba de fasole cu tarhon e gata