Ciorba de pastai cu smantana
Retete cu legume Retete de mancaruri cu legume Retete romanesti Retete de supe si ciorbe
O ciorbita buna, tipic ardeleneasca, cu rantas si smantana.
Folosind aceasta reteta puteti prepara orice ciorba ardeleneasca (de varza, de cartofi, de fasole) cu mici mici diferente. De exemplu usturoiul se pune doar la ciorba de fasole pastai, la restul se face rantas doar din ceapa. Si mai difera verdeturile cu care fierbeti si asezonati ciorba. In cea de varza la sfarsit se pune mult marar, ciorba de fasole se fierbe cu frunze de dafin si morcovi, iar cea de cartofi cu frunze de telina. Dar incet o sa pun retete si pentru aceste ciorbe.
Ingrediente
600 gr pastai galbene
2 fire leustean
200 ml smantana
3 catei usturoi
Rantas
3 linguri faina
100 ml bulion
1 ceapa mare
2 catei usturoi
cateva feliute de slaninuta afumata (optional)
1 lingurita cu varf boia dulce
1/2 lingurita piper
sare
putin ulei
- Pastaile se curata la capete si se rup in 2-3 bucati. Se pun la fiert cu 7 cani apa, leusteanul si sare. Se lasa la foc mediu 35-45 minute, pana pastaile sunt fierte.
- In acest timp preparam rantasul: ceapa si 2 catei usturoi tocati se calesc in putin ulei; cand sunt moi se adauga faina, se amesteca 10 secunde (nu lasati sa se rumeneasca faina, va deveni grea pentru stomac) si stingeti rapid cu bulionul si apoi adaugati aprox 150 ml apa. Sarati, piperati si adaugati boiaua. Nu conteaza daca se formeaza cocoloase. Lasati la fiert 1 minut.
* ca rantasul sa fie si mai gustos cand caliti ceapa si usturoiul puteti adauga cateva feliute de slaninuta afumata; nu vor ramane in ciorba, dar vor da un gust bun. - Turnati rantasul intr-o stracuratoare pe care o asezati in ciorba si cu o lingura de lemn amestecati in rantas pana acesta se dizolva. Aruncati ce ramane in strecuratoare.
- Lasati la fiert 5 minute, apoi stingeti focul.
- Dizolvati smantana cu ciorba fierbinte (aprox 5 polonice ciorba) si apoi o turnati foarte foarte incet in ciorba si amestecati continuu sa nu se branzeasca. Striviti in ciorba restul de 3 catei usturoi. Porniti iar focul pe mediu si dati cateva clocote. Potriviti de sare.
- La servire presarati patrunjel sau marar proaspat tocat.
Curatam si rupem pastaile
Fierbem pastaile in apa cu sare si verdeturi
Preparam rantasul
Dizolvam rantasul in ciorba
Ciorba de pastai cu smantana
Ciorba de pastai cu smantana