Cornulete cu ciocolata
Retete desert Retete de Craciun Retete la cuptor
Mini-croissante cu ciocolata, preparate dupa o reteta evreiasca (rugelach). Sunt fragede (parca sunt facute cu foietaj) si foarte dragalase asa mici. La mine, prima jumatate de portie s-a mancat fierbinte in 5 minute. Si vestea buna e ca se pot prepara acum, se congeleaza iar de Sarbatori doar le coaceti ;)
Ingrediente
250 gr faina alba (BL55)
1/4 lingurita sare
200 gr unt (80% grasime; rece)
200 gr crema de branza (Philadelphia Original am folosit; rece)
Umplutura
75 gr ciocolata neagra (50% cacao)
50 gr zahar tos fin
1/2 lingura cacao (cca 5 gr)
1.4 lingurita scortisoara macinata
1 lingura unt topit
Bucati: 72
- Se pune faina si sarea in robotul de bucatarie. Se adauga untul rece taiat cubulete. Se mixeaza scurt (2-3 pulsuri) doar pana arata ca un pesmet (e ok sa ramana bucati mai mari de unt prin faina, cam cat bobul de mazare).
- Se adauga crema de branza pusa cu lingurita peste "pesmet". Se mixeaza iar scurt (5-6 pulsuri), doar pana arata ca un pesmet umed, adica aluatul nu e inca legat de tot (vezi poza 3).
- Rasturnati aluatul pe masa de lucru (sau intr-un bol larg) si cu mainile il presati sa stea impreuna. Il impartiti in 4 bucati egale (cca 150 gr / portie). Aplatizati sub form de disc si inveliti fiecare bucata in folie. Dati la frigider minim 2 ore, maxim 3 zile.
- Pentru umplutura se rade fin ciocolata (sau se marunteste in robot) si se amesteca cu zahar, cacao si scortisoara. Separat se topeste untul.
- Se ia fiecare bucata si pe masa de lucru acoperita cu hartie de copt si presarata cu putina faina se intinde cate o foaie subtire de aprox. 22-23 cm diametrul. Incercati ca foaia sa fie cat mai rotunda.
- Cand e gata intinsa foaia, presarati foarte putina faina pe ea. Pliati-o in doua si cu o rola de bucatarie decupati marginile neregulate, ca sa aveti o semiluna (vezi poza 7). Desfaceti semiluna si veti avea acum un cerc frumos.
- Ungeti foaia cu putin unt topit. Presarati cu amestecul de ciocolata in strat subtire dar uniform (cca 3 linguri / foaie).Presati usor umplutura cu palma.
- Cu rola de patiserie taiati foaia in 16 bucati egale (ca feliile de pizza; prima data in 4 bucati, apoi fiecare bucata in doua si apoi iar in doua).
- Inspre capatul lat al feliilor faceti o taietura mica, pe centru (vezi poza 10). Incepeti sa rulati aluatul din acea parte, impingand spre exterior partile taiate (vezi poza 11). Rulati pana la capat. Daca va cade putina umplutura e ok.
- Asezati rulourile in tava cuptorului, avand grija ca partea rulata sa fie dedesubt. Toate rulourile vor intra in 2 tavi de cuptor. Dati tavile la frigider pana se incinge cuptorul. Nu sariti acest pas, lasati-le macar 15 minute sa se raceasca, isi vor pastra forma la copt.
* rulourile formate pot fi pastrate mai mult timp la frigider inainte de a le coace;
** rulourile se pot congela si pastra 3 luni; se vor coace direct din congelator, doar se adauga cateva minute la timpul de copt - Incingeti cuptorul la 180C si coaceti rulourile timp de aprox. 25 minute (sa fie doar usor rumene deasupra; nu le lasati nici albicioase, dar nici sa se rumeneasca prea tare; vezi poza mare). Daca va place, razuiti putina ciocolata peste rulouri imediat ce scoateti tava din cuptor. Acele picaturi se vor topi si se vor lipi de rulouri.
- Sunt bune caldute sau reci.
Faina mixata cu untul rece
Crema de branza pusa cu lingurita
Aluatul mixat la final
Aluatul presat impreuna
Discurile merg la frigider
Umplutura de ciocolata
Foaie subtire
Decupam semiluna pentru discul final
Aluatul presarat cu ciocolata
Aluatul taiat in 16 felii
Crestam fiecare felie
Rulam catre varf, impingand spre exterior partile crestate
Rulou
Rulouri in tava