Coronita cu spanac si telemea
Retete aluaturi Retete aperitive Retete cu branza Retete cu legume Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene
Coronita mi s-a parut ca se potriveste perfect si prin forma si prin ingredientele continute in tema sarbatorilor de Pasti. Mi-am si imaginat coronita in mijlocul unei mese festive iar centrul umplut cu oua rosii. Cred ca efectul e deosebit, transformati astfel coronita intr-un cos de oua mai special.
E buna si a doua zi.
Am framanta mai mult aluat fiindca nu am vrut sa pornesc masina de paine pentru 150 gr faina, dar asa, din aluatul ramas, am mai obtinut 4 chifle umplute pe care le-am luat la servici a doua zi si am rezolvat problema pranzului.
Ingrediente
Aluat (pentru 3 coronite)
450 gr faina
210 ml apa calduta
60 gr unt topit
1 plic de 7g drojdie uscata
2 lingurite sare
1 lingura zahar
Umplutura (pentru 1 coronita)
200 gr spanac
1 ceapa mica (cca 50gr)
2 catei usturoi
150 gr telemea
piper
1 lingura ulei
1 lingurita ulei pentru uns aluatul
1/2 lingurita mac pentru deocrat
1/2 lingurita susan pentru decorat
- Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine si programati pe programul de framantat si dospit. Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in apa calduta. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati apoi aluatul la crescut la loc caldut, pana se dubleaza in volum, cca 1 ora.
* aluatul este pentru 3 coronite, dar eu l-am impartit in 3 si dintr-o bucata am facut coronita iar din restul de aluat am preparat chifle pe care le voi posta poimaine - Preparam umplutura: spanacul curatat de codite si spalat il punem intr-o oala cu apa fierbinte si lasam 2 minute sa se opareasca. Il scoatem cu o paleta si-l tocam cu cutitul sau in robotel. Apoi il storcem bine in pumn (sau in tifon), pana nu mai iese nimic din el.
- Intr-o tigaie incingem 1 lingura de ulei si calim ceapa taiata foarte marunt pana se inmoaie. Adaugam cateii de usturoi stiviti, lasam la calit in 1 minut si apoi adaugam spanacul. Amestecam bine cam 1 minut sa se mai evapore din apa ramasa. Adaugam telemeaua sfaramata, stingem focul si amestecam rapid pana branza se inmoaie un pic. Piperam amestecul. Nu adaugati sare fiindca telemeau e destul de sarata.
- Aluatul il impartim in 3.
- Intindem o foaie rotunda dintr-o bucata de aluat, cam de diametru 27 cm. Ca sa fie perfect rotunda decupam din foaie un cerc, folosind o farfurie cu diametru de 26 cm (eu am folosit peretii detasabili ai tavii mele de 26 cm).
- Puneti hartie de copt pe o tava care merge la cuptor si mutati cercul de aluat pe tava.
- Cu un bol mai mic (unul de supa am folosit eu) faceti in centru o urma ca sa va puteti orienta la taiat. Taiati in 8 centrul mic obtinut cu bolul, folosind o rola de taiat pizza sau biscuiti sau chiar un cutit bine ascutit. (vezi poze)
- Asezati umplutura pe marginile aluatului.
- Ridicati tringhiurile obtinute in centru peste umplutura si apasati cu degetul umed sa se lipeasca bine.
- Ungeti tringhiurile de aluat cu un pic de ulei si presarati mac si susan ca sa simulati bijuteriile din coroana. ;)
- Introduceti tava cu coronita intr-o punga mare si lasati sa creasca cca 1 ora la loc caldut.
- Puneti in cuptorul incins la 220C o oala cu apa pentrua crea abur in cuptor, simuland astfel un cuptor profesionist.
- Dati coronita la cuptor pentru 15 min.
* o smecherie pentru ca aluatul sa fie rumen: deoarece timpul de coacere e scurt, coronita e posibil sa iasa mai palida, asa ca dati drumul la grill si lasati coronita sub grill pentru 1-2 minute, pana e un pic rumena; in acest timp nu va dezlipiti de langa cuptor, ca sa nu se arda.
Umplutura
Aluatul decupat in tava
Punem umplutura pe margini
Formam coronita
Coronita cu spanac si telemea
Coronita cu spanac si telemea
Comentarii (52)
Ultimele comentarii
Ioana acum 11 ani - 20 Aprilie 2013 08:55
:) Admir femeile care se straduiesc sa ofere celr dragi preparate cat mai proaspete, diverse si care pun mare pret pe aspectul acestora. :)adrianaa acum 10 ani - 18 Februarie 2014 10:54
ciao....dar daca ungem coronita pe deasupra cu galbenus de ou ....nici atunci nu se rumeneste????;)
Ioana acum 10 ani - 18 Februarie 2014 11:01
in 15 minute se rumeneste mai putin, dar daca iti place cum ies, nu mai e nevoie de grill.sanda acum 9 ani - 16 Martie 2015 12:37
Nu cred ca aluatul nu se lasa la dospit inainte de-al intinde. Nu scrie. Trebuie sau nu?. Eu cred ca da.Astept raspuns.Ioana acum 9 ani - 16 Martie 2015 12:52
trebuie lasat la crescut, desigur. scrie la pasul 1 ca se foloseste programul de framantat si dospit de la masina de paine. la framantarea manuala nu am mai specificat acest lucru, am presupus ca se intelege. o sa completez acum.sanda acum 9 ani - 16 Martie 2015 13:53
Multumesc de raspuns. Eu nu am masina si am citit de multe ori sa nu intreb (mi s-a mai intamplat). si cand colo sa scrie. Pupici.sanda acum 9 ani - 17 Martie 2015 16:27
Am facut aceasta coronita.F. frumoasa si de efect. Dar nu te-am ascultat la grill si am cam "bronzat-o". ;) Nu putem posta sa se vada ce facem? Aici la reteta respectiva (nu pe fb.sa vada si cei dezinteresati). Pupici.
Ioana acum 9 ani - 18 Martie 2015 08:11
dupa ce te conectezi cu contul de facebook, poti pun poze aici, pe site, folosind meniul Foto din bara neagra de sus.sanda acum 9 ani - 18 Martie 2015 16:29
Da, asa am facut si ieri si imediat am sters.Am intrat pe e-Retete am vazut sit-ul si am postat, dar merge si la prietenii mei, asta spuneam mai sus. Deci vreau sa se vada numai la e-Retete. Acuma poate o las. Intelegi Ioana ce spun? Cand intru pe alte sit-uri de bucate postez poza (sub cea originala)si numai pe acel site se vede.(nu si pe-al meu). Am gasit-o greu,(mai jos pe fb)dar nu asa ca celelalte sa postez sub ea. Acolo nu pot unde e poza cu coronita pe fb. Scuza-ma sunt zodia gemeni si vrb. cam mult .Pupici.
Ioana acum 9 ani - 18 Martie 2015 16:32
ok, mai ai rabdare, in 2-3 saptamani vei putea pune poze doar pe site, intr-o varianta simplificata si mai usor accesibila si vizibila tie si vizitatorilor.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email