Coronita cu spanac si telemea
Retete aluaturi Retete aperitive Retete cu branza Retete cu legume Retete de Pasti Retete lact-ovo-vegetariene
Coronita mi s-a parut ca se potriveste perfect si prin forma si prin ingredientele continute in tema sarbatorilor de Pasti. Mi-am si imaginat coronita in mijlocul unei mese festive iar centrul umplut cu oua rosii. Cred ca efectul e deosebit, transformati astfel coronita intr-un cos de oua mai special.
E buna si a doua zi.
Am framanta mai mult aluat fiindca nu am vrut sa pornesc masina de paine pentru 150 gr faina, dar asa, din aluatul ramas, am mai obtinut 4 chifle umplute pe care le-am luat la servici a doua zi si am rezolvat problema pranzului.
Ingrediente
Aluat (pentru 3 coronite)
450 gr faina
210 ml apa calduta
60 gr unt topit
1 plic de 7g drojdie uscata
2 lingurite sare
1 lingura zahar
Umplutura (pentru 1 coronita)
200 gr spanac
1 ceapa mica (cca 50gr)
2 catei usturoi
150 gr telemea
piper
1 lingura ulei
1 lingurita ulei pentru uns aluatul
1/2 lingurita mac pentru deocrat
1/2 lingurita susan pentru decorat
- Puneti ingredinetele de aluat in masina de paine si programati pe programul de framantat si dospit. Daca nu aveti masina, dizolvati drojdia si zaharul in apa calduta. Adaugati peste restul ingredientelor si framantati de mana pana aluatul e elastic si se desprinde de pe maini. Lasati apoi aluatul la crescut la loc caldut, pana se dubleaza in volum, cca 1 ora.
* aluatul este pentru 3 coronite, dar eu l-am impartit in 3 si dintr-o bucata am facut coronita iar din restul de aluat am preparat chifle pe care le voi posta poimaine - Preparam umplutura: spanacul curatat de codite si spalat il punem intr-o oala cu apa fierbinte si lasam 2 minute sa se opareasca. Il scoatem cu o paleta si-l tocam cu cutitul sau in robotel. Apoi il storcem bine in pumn (sau in tifon), pana nu mai iese nimic din el.
- Intr-o tigaie incingem 1 lingura de ulei si calim ceapa taiata foarte marunt pana se inmoaie. Adaugam cateii de usturoi stiviti, lasam la calit in 1 minut si apoi adaugam spanacul. Amestecam bine cam 1 minut sa se mai evapore din apa ramasa. Adaugam telemeaua sfaramata, stingem focul si amestecam rapid pana branza se inmoaie un pic. Piperam amestecul. Nu adaugati sare fiindca telemeau e destul de sarata.
- Aluatul il impartim in 3.
- Intindem o foaie rotunda dintr-o bucata de aluat, cam de diametru 27 cm. Ca sa fie perfect rotunda decupam din foaie un cerc, folosind o farfurie cu diametru de 26 cm (eu am folosit peretii detasabili ai tavii mele de 26 cm).
- Puneti hartie de copt pe o tava care merge la cuptor si mutati cercul de aluat pe tava.
- Cu un bol mai mic (unul de supa am folosit eu) faceti in centru o urma ca sa va puteti orienta la taiat. Taiati in 8 centrul mic obtinut cu bolul, folosind o rola de taiat pizza sau biscuiti sau chiar un cutit bine ascutit. (vezi poze)
- Asezati umplutura pe marginile aluatului.
- Ridicati tringhiurile obtinute in centru peste umplutura si apasati cu degetul umed sa se lipeasca bine.
- Ungeti tringhiurile de aluat cu un pic de ulei si presarati mac si susan ca sa simulati bijuteriile din coroana. ;)
- Introduceti tava cu coronita intr-o punga mare si lasati sa creasca cca 1 ora la loc caldut.
- Puneti in cuptorul incins la 220C o oala cu apa pentrua crea abur in cuptor, simuland astfel un cuptor profesionist.
- Dati coronita la cuptor pentru 15 min.
* o smecherie pentru ca aluatul sa fie rumen: deoarece timpul de coacere e scurt, coronita e posibil sa iasa mai palida, asa ca dati drumul la grill si lasati coronita sub grill pentru 1-2 minute, pana e un pic rumena; in acest timp nu va dezlipiti de langa cuptor, ca sa nu se arda.
Umplutura
Aluatul decupat in tava
Punem umplutura pe margini
Formam coronita
Coronita cu spanac si telemea
Coronita cu spanac si telemea