Crema fina de lamaie cu zmeura
Retete desert Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple
O crema de lamaie atat de fina (si la gust si la textura) incat nu era corect sa o numesc doar "crema de lamaie" in titlul retetei. Si culmea, se prepara rapid, din doar 3 ingrediente: smantana, zahar si suc de lamaie. Am completat-o cu un sos simplu de zmeura si o "tigareta" cu lamaie.
Reteta cremei de lamaie este preluata de la Nigel Slater, o gasiti aici.
Ingrediente
Crema de lamaie
500 ml smantana naturala pentru frisca
150 gr zahar
75 ml suc de lamaie (sucul de la 1 lamaie mare)
Coulis de zmeura
200 gr zmeura (poate fi congelata)
4 lingurite zahar
Portii: 4
- Se pune intr-o craticioara smantana si zaharul. Se incalzeste pe foc mic pana zaharul e dizolvat complet. Se da focul putin mai mare si se fierbe (compozitia sa bolboroseasca usor pe toata suprafata) timp de 5 minute. Atentie, smantana care fierbe da usor in foc, asa ca stati langa ea in acest timp si dati focul mai mic daca vedeti ca se ridica foarte repede.
- Se ia craticioara de pe foc.
- Se stoarce sucul de lamaie si se adauga in smantana. Se amesteca bine. Se lasa sa stea 10 minute, sa se racoreasca.
- Se imparte crema in 4 pahare/cupe transparente. Se dau la frigider timp de 2-4 ore, pana crema e inchegata si nu curge daca inclinati paharul.
- Se pune zmeura la fiert cu zaharul timp de 2 minute, doar pana zaharul e complet topit.
- Se mixeaza zmeura in blender pana devine piure si apoi se trece printr-o sita fina. Se pune sosul de zmeura obtinut la frigider.
- La servire, se toarna un strat subtire de zmeura peste crema de vanilie. Se serveste cu tuiles (in care am inlocuit fulgii de migdale cu coaja rasa de la 1/2 lamaie si i-am rulat ca o tigareta la final), biscuiti spritati sau alti biscuiti fini cumparati.
Crema de lamaie e inchegata