Cubulete de carne cu piure de vinete
Retete garnituri Retete de mancaruri cu carne Retete de Pasti Retete turcesti
Favorita sultanului (Hünkar Beğendi) ;) Nu va ganditi prea departe, e vorba de o mancare: tocanita de miel asezata pe un strat de piure cremos de vinete. Combinatia dintre cele doua este foarte reusita.
Ingrediente
Piure de vinete
3 vinete mici
1 lingura suc de lamaie
50 gr unt
1 lingura cu varf faina alba
250 lapte fierbinte
2-3 linguri parmezan razuit
1 lingurita sare afumata
sare, nucsoara
Cubulete de carne
400 gr pulpa de miel (sau carne de vitel / pui)
1 ceapa mica
2 catei de usturoi
1/2 lingura pasta de rosii
2 lingurite pasta de ardei dulce
1 lingurita rasa oregano
1 priza chimion (cumin)
1/8 lingurita fulgi de chili
1 lingura ulei
sare
Portii: 3-4
- Cubuletele de carne: se incinge uleiul si se prajeste carnea de miel taiata cubulete, pana-si schimba culoarea. Se adauga ceapa tocata marunt si se prajeste in continuare pana se inmoaie bine de tot. Se adauga usturoiul strivit si se mai caleste 1 minut.
- Se adauga pasta de rosii si ardei si se amesteca 1 minut. Se condimenteaza tocanita cu oregano, chili si sare. Se acopera cu 1.5 cani apa (apa doar cat sa acopere bine carnea).
- Se fierbe carnea cu capac, la foc mic, intre 45 minute -1 ora. Daca folositi carne de vitel, timpul de fierbere e usor mai mare, poate ajunge pana la 1.5 ore si atunci veti mai adauga putina apa pe parcurs. Cand e fiarta carnea, apa de pe tocanita trebuie sa fi scazut pana arata ca un sosulet consistent. Daca nu e asa, ridicati capacul si fierbeti pana sosul scade.
- Piure de vinete. Cat fierbe tocanita, taiati vinetele in doua pe lungime. Crestati-le in romburi cu varful cutitului. Ungeti-le cu ulei deasupra. Se coc la cuptor, la 250C, timp de 20 minute.
- Cu o paleta lata se scoate miezul vinetelor, se stropeste cu suc de lamaie si se pune intr-o strecuratoare pentru 15 minute, sa se scurga. Se toaca apoi foarte bine pulpa vinetelor.
- Se prepara un sos bechamel din unt, faina si lapte, urmand instructiunile de aici. Se condimenteaza sosul cu sare afumata si nucsoara.
* daca ati copt vinetele pe gratarul cu jar si au gust natural de afumat, nu mai e nevoie sa folositi sarea afumata - Se adauga in sosul bechamel pulpa vinetelor si parmezanul. Se amesteca pana branza e topita. Daca mai e nevoie, se adauga sare normala.
- Se servesc cubuletel de carne cu sos asezate pe pat de piure de vinete si presarate cu patrunjel proaspat.