Cuiburi cu afine

Retete desert Retete cu fructe Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene

Nu veti gasi cuiburi mai pufoase decat acestea! Dar pe langa ca sunt pufoase, sunt mai speciale cu aceasta glazura catifelata de afine, inspirata de culorile anului care vine. Fiecare muscatura e o combinatie de aroma intensa de scortisoara si afine si textura perfecta. Nu e doar un desert, e un moment de rasfat!

Ingrediente

Aluat

450 gr faina alba 000
120 gr lapte caldut
1 pliculet drojdie uscata
50 gr zahar
2 oua mici
o priza buna de sare
50 gr unt moale (la temp. camerei)

Tangzhong

30 gr faina alba 650 (BL55)
150 gr apa

Umplutura

50 gr unt moale
80 gr zahar
3/4 lingurita scortisoara macinata
200 gr dulceata/gem de afine

Glazura

200 gr crema de branza (tip Philadelphia)
35 gr unt moale
65 gr zahar pudra vanilat

  1. Pentru aluat se incepe cu tangzhong: se amesteca faina si apa intr-o craticioara si se pune pe foc, amestecand mereu cu un tel, pana obtineti o crema groasa, ca o pasta (cca 2 minute). Se pune pasta in robotul/masina depaine.
  2. Intr-o cana se pune drojdia, o priza de zahar si laptele caldut. Se lasa 10 minute la loc cald (eu o pun langa ochiul pornit al plitei), pana face spuma deasupra. Se toarna aceasta maia peste tangzhong.
  3. Se adauga apoi in bolul de framantare si ouale, faina, zaharul si sarea. Se framanta timp de 5 minute in robot (sau o tura in masina de paine).
  4. Se porneste iar robotul de framantat pe 8 minute si se adauga untul in transe mici, fiecare transa adaugand-o dupa ce anterioara e incorporata (veti vedea ca aluatul se separa bucati cand adaugati untul si apoi se aduna la loc, in acel moment puteti adauga urmatoarea transa). Dureaza cam 3 minute sa adaugati tot untul. Lasati masina sa termine de framantat cele 8 minute (sau intreaga tura in masina de paine).
  5. Scoateti aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si lasati la crescut la loc cald (in cuptor la 30C il pun) timp de 1 ora.
  6. Cat creste aluatul frecati untul cu zaharul si scortisoara pentru umplutura. Il puteti freca de mana pana e moale si cremos, dar e mai usor cu mixerul.
  7. Daca aveti dulceata ca a mea, cu bucati intregi de afine, puneti dulceata intr-un robot si dati cateva pulsuri, cat sa devina pastos amestecul. Gemul se poate folosi asa cum e.
  8. Scoateti aluatul pe masa de lucru data cu faina. Il intindeti foaie patrata de 40 cm x 40 cm, cat mai de egal puteti.
  9. Ungeti foaia cu un strat subtire de unt cu scortisoara. Se intinde usor folosind o spatula sau latul unui cutit de masa.
  10. Ungeti apoi foaia cu un strat subtire de dulceata de afine (cam 2 linguri cu varf am pus).
  11. Cu o rola de patiserie taiati fasii de 3 cm. Vor iesi 12 fasii.
  12. Rulati fiecare fasie si mutati ruloul obtinut intr-o tava cu hartie de copt. Tava sa aiba in jur de 40 cm x 28 cm. Asezati rulourile la distanta unele de altele, ca sa aiba loc sa creasca.
  13. Introduceti tava intr-o punga de plastic si lasati rulourile la crescut la loc caldut (de data asta le asez lanaga caloriferul fierbinte) timp de 30-45 minute. In acet timp incingeti cuptorul al 180C.
  14. Coaceti rulourile la 180C timp de 30 minute.
  15. Lasati rulourile sa se racoreasca 10 minute.
  16. In acest timp preparati glazura: in robot sau cu mixerul vertical mixati crema de branza cu untul si zaharul vanilat pana amestecul e cremos (30 secunde). Adaugati din dulceata de afine ramasa cata doriti in umplutura, de asta va depinde gustul si culoarea. Mixati pana culoarea e omogena. Eu am pus 2 linguri de dulceata, gustand umplutura dupa fiecare lingura. M-am oprit cand mi-a placut gustul si culoarea.
  17. Ungeti fiecare cuib cu glazura. E bine sa le glazurati caldute, crema se va inmuia usor si va intra in santurile cuibului. Lasati cuiburile sa se racoreasca apoi se pot servi. Sunt bune imediat, dar si a doua zi daca le pastrati acoperite. Cuiburile sunt foarte pufoase iar glazura e minunata.

Aluatul framantat

Aluatul crescut 1 ora la 30C

Aluatul intins 40x40 si uns cu dulceata

Rulourile in tava

Rulourile crescute 45 minute

Rulourile coapte

Rulourile caldute glazurate

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...