Curry simplu de ciuperci
Retete cu ciuperci Bucataria indiana Retete de mancaruri cu legume Retete lact-ovo-vegetariene Retete rapide Retete simple
Primul meu curry de ciuperci. Cu el am testat un condiment garam masala (de la Fuchs) cumparat acum o luna.
Prefer mixurile preparate in casa, dar stiu ca nu toata lumea are sertarul meu de condimente si nici rabdare pentru asa ceva. Asa ca, din cand in cand testez mixuri de condimente gata preparate. Acesta mi-a atras atentia datorita primelor ingrediente de pe eticheta, am banuit ca e un condiment mai fin. Ieri, cand a gustat acest curry, sotul meu m-a intrebat ce am pus in mancare? Ceva busuioc, ceva verdeata parfumata? Deci da... "nasul" nu m-a inselat nici acum. Asa ca acum il pot recomanda in orice mancare in care doriti o aroma de curry mai discreta, mai florala. Il puteti folosi si in retetele mele in loc de ras-el-hanout. E greu sa gasesti un ras-el-hanout bun, echilibrat, si din pacate pana azi nu am putut recomanda ceva din supermarket, nu am fost multumita de oferta, mereu chimionul era prea pregnant. Acesta insa e un inlocuitor bun.
Ingrediente
500 gr ciuperci champignon
2 catei mari de usturoi
1/4 lingurita turmeric
1/4 lingurita garam masala (preparat in casa sau cumparat)
150 ml iaurt (sau sana, kefir)
2-3 fire patrunjel
sare, piper negru
3 linguri ulei
Portii: 2-3
- Ciupercile se curata de picioruse. Palariile se sterg cu un servetel umed si apoi se feliaza.
- Intr-o tigaie larga (sau tuci; am preferat tuciul fiindca la sotare in tigaie grasimea sare si stropeste plita foarte tare; tuciul are peretii inalti si grasimea nu ajunge pe plita) se picura putin ulei si se soteaza feliile de ciuperci la foc mediu spre mare. Se presara cu sare si piper negru. Dureaza cam 2 minute pana sunt gata.
Ciupercile se vor sota in ture, fara a le inghesui prea tare, astfel se vor rumeni. Daca le inghesuiti vor lasa rapid multa apa si mai mult se vor inabusi. Picurati putin ulei la fiecare tura.
Scoateti ciupercile intr-o farfurie adanca pe masura ce sunt gata. - Cand ati terminat de sotat toate ciupercile, in tigaie puneti uleiul care v-a ramas si adaugati usturoiul strivit. Sotati scurt, 30 secunde, pana miroase placut. Adaugati turmericul si garam masala si amestecati doar pana se dizolva in ulei.
- Puneti toate ciupercile inapoi in tigaie, cu tot cu sucul pe care l-au lasat. Aduceti la fierbere si adaugati patrunjelul tocat fin. Daca e mult suc lasat de ciuperci, puteti lasa sa dea cateva clocote, daca nu prea e lichid luati imediat tigaia de pe foc.
- Lasati sa se potoleasca continutul tigaii, cam 2-3 minute, apoi adaugati iaurtul si amestecati bine.
* am folosit sana 3.5% care are consistenta mai moale, curge din sticla. Daca aveti iaurt/sana/kefir mai dense adaugati treptat cate o lingura de lapte/apa pana aveti consistenta iaurtului de baut si apoi il adaugati la curry - Serviti cald. E bun cu mamaliguta sau orez.
Garam masala cumparat