Dal de linte galbena
Bucataria indiana Retete de post Retete ieftine Retete rapide Retete simple
Tocanita indiana de linte galbena. Acest tadkewali (tadka) dal este doar usor condimentat spre deosebire de majoritatea retetelor indiene pe care le-am postat pana acum. De aceea cred ca este o reteta ideala si pentru incepatorii intr-ale mancarurilor indiene, cei care va doriti sa o incercati, dar cantitatea si varietatea condimentelor v-a descurajat. Este satioasa si e in special buna servita cu paine indiana integrala.
Ingrediente
250 gr linte galbena
1 ceapa
2 catei de usturoi
1/4 lingurita turmeric
2 rosii din conserva
1 bucata ghimbir (cca 20 gr)
1/2 lingurita chimion macinat
1/4 lingurita fulgi de chili
1 varf cutit cuisoare macinate
4 linguri ulei
sare
Portii: 3
- Spalati bine lintea in cateva ape, pana apa ramane curata, nu mai e laptoasa.
- Intr-o oala incingeti 2 linguri de ulei si caliti ceapa tocata marunt, doar pana se inmoaie (cca 5 minute). Adaugati usturoiul strivit si mai caliti 1 minut. Adaugati turmericul si rosiile strivite cu furculita si mai caliti 2-3 minute.
- Adaugati lintea si 750 ml apa. Aduceti la fierbere si dati focul la mic. Fierbeti cu capacul putin intre-deschis pana lintea e fiarta (cca 20 minute).
- Mixati in blender jumatate din linte si apoi puneti-o inapoi in oala. Astfel tocanita se va "lega". Daca iese prea groasa puteti sa mai adaugati putina apa, pana aveti consistenta dorita, tinand cont ca dal se mai ingroasa dupa racire.
- Intr-o tigaie mica incingeti restul de ulei. Caliti in el ghimbirul dat pe razatoarea mica timp de 1 minut. Adaugati chimionul, chili si cuisoarele. Lasati pe foc inca 30 secunde.
- Turnati amestecul din tigaie peste linte si lasati sa dea impreuna inca 2-3 clocote. Adaugati sare dupa gust. Daca aveti, adaugati si putina verdeata (patrunjel, coriandru verde) tocata.
- Serviti dalul cald cu chapati.