Dorada la cuptor cu ceapa si rosii
Retete cu peste si fructe de mare
Peste intreg gatit rapid la cuptor, la foc mare. Cu sos de legume inclus.
Ingrediente
1 dorada medie (aprox 500 gr curatata)
2 cepe medii (aprox. 200 gr in total)
1 rosie medie (aprox 150 gr)
1/2 legatura patrunjel
1 lingurita cu varf verdeata de fenicul tocata
1/8 lingurita seminte de fenicul
5 linguri ulei masline
1 lingurita otet de Jerez (sau otet de orez)
sare, piper negru
Portii: 2
- Curatati dorada si apoi uscati-o cu servetele de bucatarie. Faceti 3-4 taieturi de-a latul doradei, pe una din parti. Presarati dorada generos cu sare, pe toate partile, inclusiv in crestaturi si in interior.
- Taiati rosia in doua si apoi taiati felii nu foarte groase. Asezati cateva felii de rosii pe dorada, incepand de la prima crestatura si pana la coada. Presarati putina sare pe rosii.
- Se curata si se taie ceapa solzisori sau pestisori. Se presara cu sare si se framanta putin cu mana pana se inmoaie usor. Se in cinge o tigaie si se adauga 2-3 linguri de ulei. Se caleste ceapa scurt, rasnind si piper negru si presarand semintele de fenicul, doar pana ceapa e usor moale (cca 5 minute). La final adaugati patrunjelul si feniculul tocate fin si amestecati.
Ideal ar fi sa folositi o tigaie care cuprinde pestele si merge si la cuptor (am folosit o tigaie de 28 cm diametru). Daca nu, mutati ceapa calita intr-un vas termorezistent care cuprinde pestele. - Ceapa o adunati in centrul tigaii sa fie ca un pat pentru peste. Asezati felii de rosii pe centru. Asezati dorada pe rosii. Adunati iar ceapa sa intre cat mai multa sub peste. Turnati 2 linguri de ulei peste dorada. Turnati 3 linguri de apa in tigaie, pe margine.
- Dati tigaia la cuptor, la 250C, timp de 20 minute. Verificati sa fie facut pestele. Daca ceapa si rosia de deasupra nu arata placut rumene, porniti grill-ul cuptorului cateva minute, dar fara sa plecati de langa cuptor, ca sa nu se arda.
- Scoateti pestele pe platou. Turnati otetul in tigaie si scuturati bine sa se amestece in sos. Scoateti legumele langa peste, stropind dorada deasupra cu sosul de pe legume. Daca pe margini vedeti cateva fire de ceapa mai arsa, o puteti scoate. Se poate intampla, fiindca temperatura este mare si varfurile cepei se pot arde. Dar este destula dedesubt ca sa aveti suficient pentru peste.
- Serviti asa la masa, arata foarte bine pe platou. Dar fiind o dorada la 2 persoane o veti dezosa (prima data indepartati capul si coada, apoi scoateti coloana). Desfaceti pestele ca o carticica, cu pielea in jos si deasupra puneti legumele. E bun cu putina mamaliguta.
* ieri am refacut aceasta reteta; dupa ce am dezosat pestelele, am introdus legumele in el; l-am luat la pachet la serviciu si a fost grozav si la temperatura camerei
Dorada la cuptor cu ceapa si rosii
Dorada la cuptor cu ceapa si rosii
Comentarii (3)
Elena Pintea acum 2 ani - 4 Octombrie 2022 18:57
Nu reusesc sa dezosez pestele. Am citit indicatiile,dar au ramas o multime de oase. E dificil de mancat asa. Ceva mai multe detalii?Ioana acum 2 ani - 5 Octombrie 2022 10:43
Elena am ceva mai bun decat indicatii, am un filmulet unde vezi cum se scot oasele dintr-o miscare. E aproape cum desfac si eu orice peste (acasa sau la restaurant), singura diferenta e ca eu desfac pestele usor ca o carticica, nu mai fac acea taietura pe later.Vezi filmuletul aici si cu putin exercitiu o sa-ti iasa exact asa: [link]
Elena Pintea acum 2 ani - 5 Octombrie 2022 13:06
Asa voi face data viitoare! Merci mult!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email