Eclere cu branza
Retete aperitive Retete cu branza Retete din Franta Retete gustari (snack) Retete lact-ovo-vegetariene
Mai putin celebre decat surorile dulci, choux a la creme, aceste eclere cu branza (gougeres) sunt foarte bune servite ca aperitiv, mai ales daca le umpleti cu o crema de branza sau pate de ficat. Eu le-am servit simple, ca snack langa berea rece pe care mai nou o beau in fiecare zi. ;)
Ingrediente
110 ml apa
60 gr unt
1/2 lingurita sare
75 gr faina
2 lingurite rase mustar
2 oua
50 gr branza (am folosit 40 gr cheddar + 10 gr parmezan)
Bucati: 30
- Puneti apa cu untul si sarea pe foc mediu, pana se topeste untul si incepe sa fiarba.
- Turnati toata faina dintr-o data si amestecati rapid pana se leaga aluatul, devine ca o bila. Luati oala de pe foc si lasati compozitia sa se racoreasca un pic.
- Adaugati mustarul si apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine, pana se incorporeaza, dupa fiecare. O sa vi se para ca aluatul nu se leaga, ca se fac cocoloase mari dupa ce adaugati ouale, dar insistati si amestecti bine, se va lega cca 1 minut. :)
- Adaugati branza razuita pe razatoarea mica si amestecati bine.
* aluatul trebuie sa fie destul de tare, vedeti cum arata eclerele formate in tava; daca e prea moale aluatul, ele se vor turti in loc sa creasca. La fel se va intampla daca puneti foarte multa branza sau folositi o branza umeda. Pentru aceasta reteta alegeti branzeturi uscate, tari (traditional se foloseste branza Gruyere). - Puneti aluatul in spritul de patiserie dupa metoda de aici. Faceti movilite nu foarte mari pe tava acoperita cu hartie de copt. Presarati-le cu putin piper, sare mare si chili. Si apoi presarati si putin parmezan.
* daca nu aveti sprit puteti folosi o punga taiata la un colt sau puteti face movilitele cu o lingurita
** in acest moment le puteti pune la frigider si le coaceti cand doriti; aceste eclere sunt mai bune calde, deci e bine sa le coaceti doar inainte de a sosi musafirii - Dati la cuptor la 220C pentru 30 minute, pana sunt rumene, fara a deschide cuptorul. Serviti imediat, cat sunt caldute.
* si un ultim sfat: lasati eclerele sa se coaca pana devin rumene si nu deschideti cuptorul in acest timp; daca eclerele nu sunt suficient de uscate se vor desumfla cand se racesc.
Adaugam faina
Adaugam ouale
In tava
Eclere cu branza