File de pastrav cu legume la tigaie
Retete cu legume Retete de mancaruri cu carne Retete cu peste si fructe de mare Retete ieftine Retete rapide Retete simple
Mancarea asta am facut-o din toate legumele pe care le-am folosit saptamana trecuta la gatit. Din fiecare mi-am pastrat cate o mana, iar vineri am cumparat doar fileurile de pastrav (unul simplu si altul somonat) si am pregatit cat ai clipi aceasta tigaie cu bunatati. Cantitatile legumelor sunt orientative, puteti pune mai mult din ceea ce va place, puteti adauga si altele pe care le aveti prin frigider, important e sa fie proaspete si ele si pestele.
Ingrediente
2 fileuri de pastrav (de la 1 pastrav mare daca filetati voi pestele)
1 dovlecel mic (cca 150 gr)
50 gr mazare
50 gr fasole verde
50 gr sparanghel (sau fasole galbena)
1/2 ardei gras
2 rosii mai mici (din cele mici oltenesti am folosit)
2 catei de usturoi
1 fir cimbru
10 frunze busuioc
1/2 cana apa
2 linguri ulei
1 lingura rasa unt
sare, piper negru, fulgi de chili
Portii: 2
- Se verifica fileurile de pastrav sa nu aiba oase, daca mai exista se extrag cu o penseta. Se usca bine cu servetele de bucatarie si apoi se presara cu sare, piper si fulgi de chili pe partea cu carnea, nu si pe partea cu pielea. Daca doriti, puteti taia fiecare file in doua pe latime.
- Se incinge uleiul intr-o tigaie larga (care sa cuprinda fileurile). Se aseaza fileurile cu pielea in jos si se lasa sa se prajeasca timp de 3 minute, la foc mediu. Se pune capacul pe tigaie si se mai lasa inca 2.5 minute.
- Se adauga untul, cimbrul si usturoiul taiat in patru printre fileuri. Se scutura tigaia energic cu miscari fata-spate pana untul e topit si sfaraie. Lasati sa se prajeasca inca 1 minut, timp in care cu o lingura puteti turna putin sos din tigaie peste fileuri.
- Scoateti fileurile pe o farfurie, cu pielea in sus. Presarati putina sare mare pe piele. Acoperiti-le cu folie sa ramana calde.
- In tigaie adaugati legumele taiate astfel: dovleceul in patru pe lungime si apoi felii, fasolea verde si sparanghelul segmente, ardeiul gras patrate, mazarea. Sotati legumele, amestecand des timp de 2 minute.
- O rosie se taie in doua si se da pe razatoare. Cealalta, se opareste, se curata de coaja si se taie apoi cuburi.
- Adaugati rosiile peste legume, 1/2 cana de apa si sare si piper dupa gust. Fierbeti cu capac timp de 10 minute, la foc mediu. Amestecati de cateva ori.
- Ridicati capacul si lasati sa fiarba inca aprox 5 minute, doar pana scade un pic sosul. Dregeti legumele de sare.
- Stingeti focul si adaugati frunzele de busuioc rupte. Amestecati.
- Impartiti legumele cu sos in doua farfurii. Asezati fileuri de pastrav deasupra. Serviti imediat.
Finisam fileurile cu unt, cimbru si usturoi
Sotam legumele
Se adauga apa si rosiile
Legumele au fiert 10 minute cu capac
Sosul a scazut