Foie Gras
Retete aperitive Retete din Franta Reteta cu carne de rata si gasca Retete de Craciun
Va amintiti ca acum vreo 2 saptamani am fost la Via la o cina cu tema "gasca si vinuri noi" si la aperitiv am avut pate din ficat de gasca care arata asa? Ei, mi-a cam ramas gandul la el si m-am gandit ca ar fi un aperitiv pe care si voi l-ati dori pe masa de Craciun. La Paris am gustat foie gras de rata cu fleur de sel, insa cel de gasca m-a dat gata cu gustul lui fin.
Ingrediente
1 ficat gasca (cca 800 gr)
1 1/2 lingurita fleur de sel (sau 1 lingurita sare de mare)
1/2 lingurita piper negru macinat
1/4 lingurita nucsoara (proaspat razuita)
1 lingura coniac
lapte
1 lingura rasa sare mare de mare
- Se acopera ficatul cu lapte in care am dizolvat sarea mare de mare. Se lasa 1-2 ore la frigider.
- Se scoate ficatul din lapte si se lasa 15 minute la temp. camerei. Se curata ficatul de vene, pielite si orice zona de culoare gri-verzui (daca exista).
- Se taie cuburi de 2 x 2 cm, folosind un cutit incalzit.
* ficatul se poate pune si bucati mari in vas, apasandu-l usor sa se potriveasca, dar eu l-am taiat cuburi ca sa-l pot condimenta mai uniform - Se condimenteaza cu amestecul de fleur de sel, piper si nucsoara. Se stropeste cu coniac.
- Se aseaza intr-un vas ceramic termorezistent (terrine) si se lasa la frigider 1 ora sa se marineze.
- Puneti intr-o tava o farfurie cu fata in jos. Umpleti tava cu apa fierbinte pana la jumatate. Asezati vasul ceramic pe farfurie (fundul ei sa ajunga in apa). Puneti capacul pe vas (sau folie de aluminiu).
- Dati la cuptor, la 100C, pentru 40 minute.
- Scoateti vasul din cuptor si luati cu o lingura cat mai mult din grasimea de deasupra (nu arunati grasimea, pastrati-o pentru gatit).
- Puneti folie de plastic pe vas, asezati deasupra un carton decupat dupa forma vasului si apoi asezati o punga umpluta cu ceva greu (sare, fasole, pietricele etc). Dati vasul la frigider 24 ore.
- Am servit feliile de foie gras cu paine prajita si marmelada de gutui.
Curatam ficatul
Scos din cuptor
Cu greutate deasupra, il dam la frigider
Foie Gras