Frigarui de porc
Retete aluaturi Retete din Grecia Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete ieftine Retete pentru gratar
O masa greceasca completa: frigarui de porc, pita pe gratar si sos de iaurt cu verdeturi.
Kali Orexi ( καλή όρεξη ).
Azi vi-l prezint pe Basilicos (zis Vasilica): este un tip de busuioc, numit busuioc grecesc. Are frunze micute si o aroma de busuioc si anason. Creste sub forma de tufa bogata, deci poate fi folosit si ca planta decorativa. Ce norocos, e si frumos si gustos, nu degeaba i se spune "regele" ;)
Ingrediente
Frigarui
300 gr ceafa de porc
sare
piper negru
fulgi de chili
2 linguri ulei
oregano uscat
1/2 lamaie
Pita
250 gr faina alba
150 ml apa
1/2 pliculet drojdie uscata
2 linguri ulei de masline
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita zahar
oregano uscat
sare mare
2 linguri ulei masline
Iaurt cu verdeturi
200 gr iaurt grecesc
1 fir marar
2 fire patrunjel
2 frunze busuioc italian (sau 20 frunze busuioc grecesc)
4-5 frunze menta
2 linguri ulei masline
sare
Bucati: 4
- Se framanta un aluat simplu din faina, apa, drojdie uscata, ulei, sare si zahar. Eu am pus aluatul in masina de paine pe programul de framantata si crescut (de 1:10 h). Daca il framantati manual, dupa ce devine elastic, il lasati la crescut la loc caldut timp de 1 ora.
- In acest timp carnea se taie cuburi de 1.5-2 cm. Se insira cuburile pe frigarui de lemn (inmuiate in apa 15 minute) sau metalice. Se presara cu sare (un pic mai multa decat ati folosi in mod normal) pe toate partile. Se lasa sa stea la temperatura camerei pana aluatul e crescut (cca 1 ora). In acest timp, carnea se va macera cu sare si va reveni la temp. camerei.
- Cand aluatul s-a dublat in volum, il intindeti usor cu mana si-l impaturati in trei. Il intindeti inca o data si-l impaturati iar in trei din partea opusa. Il asezati intr-un bol uns cu putin ulei. Lasati aluatul sa creasca inca o data, la loc caldut, timp de 1 ora.
- Preparati sosul: amestecati iaurtul cu verdeturile tocate fin, uleiul si sare dupa gust.
- Frigaruile le presarati cu piper negru si fulgi de chili. Le ungeti apoi cu ulei pe toate partile. Le lasati sa stea pana aveti nevoie de ele.
- Aluatul il puneti pe masa de lucru data cu putina faina. Il taiati in patru bucati egale.
- Intindeti fiecare bucata de aluat foaie rotunda, subtire de cca 2-3 mm. Intepati foaia cu o furculita pe toata suprafata (dar nu apasati tare incat sa treaca dintii in cealalta parte).
- Incingeti timp de 5 minute, la foc mare, o tigaie grill. Coaceti, la foc mediu, cate o paine o data, timp de 2.5 minute / parte (va prinde urme frumoase de grill).
- Cand scoateti painea din tigaie, ungeti-o imediat cu ulei de masline pe pe prima parte pe care ati copt-o (e partea mai frumoasa). Presarati-o deasupra cu oregano si sare mare.
- Acoperiti painile cu folie si tineti-le la loc cald pana aveti nevoie de ele.
- Cand ati terminat de copt toate painile incingeti iar tigaia la foc mare timp de 2 minute. Dati focul la mediu spre mic. Asezati frigaruile pe grill (la distanta unele de altele) si le prajiti cate 4-4.5 minute / parte. Daca nu va incap toate o data in tigaie, prajiti-le in ture.
- Scoateti frigaruile pe o farfurie mare. Stropiti frigaruile cu suc de lamaie pe ambele parti si apoi presarati oregano. Acoperiti-le cu folie de aluminiu si lasati-le sa stea 5 minute.
- Serviti imediat.
Foai de aluat
Prajim painea pe prima parte
Prajim painea pe a doua parte
Pita unsa cu ulei si presarata cu oregano
Frigaruile cu sare
Frigaruile pe grill
Frigarui de porc
Vasilica, busuiocul grecesc