Friptura de vita in vin rosu
Retete din Germania si Austria Retete de mancaruri cu carne Retete fara gluten Retete cu carne de vitel sau vita
Friptura de duminica seara pregatita in stil nemtesc. Felii de vita in sos brun foarte aromat, pe baza de vin rosu si legume.
Ingrediente
1 bucata carne vita pentru friptura de aprox. 750 gr (rumpsteak am folosit; sau ceafa)
300 ml vin rosu sec
1 ceapa medie
1 morcov mediu
2-3 catei usturoi
2 foi dafin
1 fir cimbru (poate fi uscat)
1/4 legatura patrunjel
3 cuisoare
3-4 boabe de ienibahar
1/8 lingurita nucsoara macinata
1 rosie mica (poate fi din conserva)
1 lingura pasta de rosii
1 lingura mustar
1/2 lingura otet de vin rosu (sau de cidru)
2 linguri ulei
sare, piper negru macinat
Portii: 4
- Se taie ceapa si morcovul bucati mari. Se curata usturoiul.
- Intr-un vas care merge si pe plita si la cuptor si care sa cuprinda cat mai bine carnea se incinge uleiul. Se prajeste bucata de carne pe toate partile pana se rumeneste frumos. Se scoate din oala.
* daca doriti sa-si pastreze forma la fiert, carnea se poate lega cu ata de jur imprejur. - Se adauga ceapa, morcovul, usturoiul, foile de dafin, cimbrul si patrunjelul (fire intregi), cuisoarele, si ienibaharul. La foc mare, amestecand din cand in cand, se soteaza pana ceapa incepe sa se rumeneasca usor.
- Se adauga pasta de rosii si se mai soteaza 2 minute sa se caramelizeze. Se adauga mustarul si rosia taia bucati. Se aseaza carnea la loc in oala, peste legume.
- Se stinge totul cu vin rosu. Se completeaza cu apa astfel incat carnea sa fie acoperita (am pus 600 ml, dar depinde de oala). Se presara sare, piper negru si nucsoara. Se adauga otetul. Se aduce la fierbere.
- Se acopera vasul si se baga la cuptor, la 160C, pana cand furculita intra usor in carne, dar fara a se desface fasiute (la mine a durat 3 ore).
- Se scoate vasul din cuptor. In acest moment puteti intrerupe prepararea si dupa racorire pastrati mancarea in frigider pana cand doriti sa o serviti (veti continua apoi normal cu pasul 8). Daca o serviti imediat, scoateti carnea din sos si lasati-o sa se raceasca acoperita, astfel se va felia mai usor.
- Strecurati sosul astfel incat in sita sa va ramana legumele si aromele. Pastrati separat lichidul. Scoateti din sita ienibaharul, cuisoarele si tulpinile atoase de cimbru. Acestea se vor arunca.
- Puneti legumele in robot/blender si mixati pana devine pasta. Adaugati incet, cu robotul mergand, din lichidul strecurat pana aveti un sos cremos, dar lejer, care curge usor de pe lingura.
* puteti adauga tot lichidul la sos, va rezulta un sos foarte lichid care poate fi apoi redus mai mult timp pe plita sau, daca preferati varianta economica, il puteti ingrosa cu faina sau amidon - Puneti sosul inapoi in vas si fierbeti-l 10 minute, sa devina mai concentrat. Dregeti sosul de sare si piper.
- Taiati carnea rece in felii potrivite (maxim 1 deget grosime) si asezati-le in sosul fierbinte. Stingeti focul. Lasati carnea sa se reincalzeasca in sos.
- Serviti carnea cu sos si piure de cartofi (sau alte radacinoase) sau galuscute de faina si un pahar din vinul rosu pus la friptura.