Gem de ardei iute
Retete condimente Retete de gem si dulceata Retete cu legume
Mai aveti loc in camara pentru cateva borcanele cu acest gem pe care vi-l propune mama mea? Este surprinzator de delicios, dulce-iute, cu aroma fina de ardei. Se potriveste cu o branza cremoasa, cu paine neagra sau cu o friptura simpla.
Ingrediente
750 gr ardei gras rosu
250 gr ardei iuti rosii
50 ml otet de mere
1 kg zahar
Portii: 3 borcane de 350 ml
- Ardeii se curata de seminte si cotoare si se taie felii. Se pun la fiert cu otetul, la foc mic. Se amesteca cand si cand, mai ales la inceput, pana-si lasa sucul. Fierbeti ardeii cam 20 minute, cu capac, amestecand cand si cand, pana sunt moi.
- Se racoresc un pic si se maruntesc in blender (sau se trec prin masina de tocat). Se trece piureul rezultat printr-o sita deasa, ca sa separati cojile.
- Se pune piureul la fiert cu zaharul si se fierbe la foc mic, timp de 45 minute, amestecand cand si cand.
- Se pune gemul fierbinte in borcane sterilizate si se infileteaza bine. Se pun sub o plapuma si se lasa sa se raceasca pana a doua zi.
- Se pastreaza la rece.
Ardeii fierti cu otet
Ardeii pasati
Ii trecem prin sita
Se adauga zaharul
Se fierbe gemul